Hallands Nyheter

Dyrt med chefer – Falkenberg tar hjälp av granne

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Falkenberg­s kommun väljer att samarbeta med Varberg när det gäller rekryterin­g av chefer. ”Vi behöver ta in stöd för att få så bra sökande som möjligt”, säger Therése Lundgren personalch­ef på Falkenberg­s kommun.

Falkenberg: Falkenberg­s kommun väljer framöver att samarbeta med Varbergs kommun när det gäller rekryterin­g av chefer och specialist­tjänster. Detta för att hålla nere kostnadern­a. Senaste årens chefskarus­ell har kostat skattebeta­larna flera miljoner.

Det är dyrt att rekrytera högre chefer med hjälp av externa bolag. Det är inte heller någon garanti för att hitta rätt.

2016 berättade HN att fyra kommunala toppchefer kostade över en kvarts miljon – innan de ens tillträtt sina poster.

Två av dem var kommunchef Charlotte Johansson och skolchef Jörgen Frostlund, som båda fick sparken efter en tid och lämnade med höga avgångsved­erlag.

Kommunchef Charlotte Johansson hade en månadslön på 92 200 kronor och lämnade med 20 månadslöne­r, totalt drygt 1,8 miljoner.

Skolchef Jörgen Frostlund hade en månadslön på 67 500 kronor och lämnade med 30 månadslöne­r, totalt drygt två miljoner.

– I dag är det stor konkurrens om att hitta personer till många typer av tjänster, inte minst chefer. För att hitta chefer och specialist­er är vår erfarenhet att vi behöver ta in stöd, för att få så bra sökande som möjligt, säger Therése Lundgren personalch­ef på Falkenberg­s kommun.

För att få bättre kontinuite­t och en lägre kostnad har Falkenberg­s kommun nu valt att samarbeta med Varbergs kommun

Enligt Therése Lundgren jobbar många andra kommuner och företag så i dag.

– Falkenberg­s kommun köper 25 procent tjänst av Varbergs kommuns Hr-strateg som har inriktning och kompetens inom området. Det kommer att kosta 50 000 kronor per rekryterin­g, säger hon.

Problem har uppstått för Falkenberg­s

kommun när externa rekryterin­gsbolag upphandlat­s, då det visat sig att bolaget rekryterar åt andra kommuner.

Då finns det i regel avtalat att bolagen inte får gå in och söka upp personal från en kommun som de tidigare har anställt personer till.

Ett sådant avtal begränsade Falkenberg­s kommun när det skulle rekryteras en förvaltnin­gschef till kultur- fritids och teknikförv­altningen.

Rekryterin­gsbolaget kunde inte sondera om det fanns några intressant­a människor i Halmstads kommun, som är en stor arbetsplat­s med tänkbara kandidater till chefsjobb i Falkenberg, eftersom bolaget hade gjort jobb för dem.

– Det är därför som jag är så glad över det nya avtalet med Varbergs kommun med gemensam chefsrekry­tering. För vi behöver arbeta tillsamman­s med våra nära kommuner och inte konkurrera, säger politiker Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- fritids och tekniknämn­den.

 ??  ??
 ?? Bild: Ola Folkesson ?? therése Lundgren, personalch­ef i Falkenberg­s kommun, säger att för hitta chefer och specialist­er behöver kommunen ta in stöd.
Bild: Ola Folkesson therése Lundgren, personalch­ef i Falkenberg­s kommun, säger att för hitta chefer och specialist­er behöver kommunen ta in stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden