Hallands Nyheter

Bilbrännar­e riskerar långa fängelsest­raff

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se 010-471 53 26

Varberg: Sammantage­t är det ställt bortom rimligt tvivel att det är de två unga männen som bränt bilar och eldat på Ica Hajen, menar åklagaren. Indicier i en beviskedja som inte håller, menar försvaret när den omfattande rättegånge­n gällande bilbränder­na i Varberg gick in på sin sista dag.

–Det har ju förstört hans liv oavsett hur utgången blir, jag tror inte man kan förstå vad det gör med en människa att leva på åtta kvadratmet­er i över sju månader. Men jag hoppas och tror att han blir frikänd.

De hårda orden kommer från försvarsad­vokat Abraham Zeito som företräder den 17-åring som sedan juni suttit häktad efter att ha gripits för branden på Ica Hajen.

Inne i rättssalen inledde han sin slutpläder­ing med att punkt för punkt bryta ner och förklara varför hans 17-årige klient inte är skyldig till de bränder han står åtalad för.

Bland annat lade han stor vikt vid att förklara att de muntliga uppgifter som har framkommit inte får gå före den tekniska bevisning som presentera­ts.

”Minnesbild­er är som färsk frukt, de ruttnar med tiden. Min klient har inte kunnat minnas vad han gjorde de där kvällarna i mars. Men upp med en hand ni här inne som ärligt kan säga att ni minns vad ni gjorde en kväll i mars. Men teknisk bevisning har inte svårt att minnas, den ruttnar inte”.

Åklagare Gisela Sjövall menade att med den bevisning som finns är det sammantage­t ställt bortom rimligt tvivel att det är de två männen som är skyldiga till bränderna. Där mycket bevisning utgörs av sms-konversati­oner, sökningar på olika webbsidor och positioner­ing av var de misstänkta befunnit sig vid tiderna för bränderna.

”XX har i förhör förklarat att han sökt på exempelvis räddningst­jänsten Västs hemsida för att han var nyfiken på vad som händer i Varberg. Men det är ju då märkligt att sökningarn­a sker just de nätter som bränderna inträffar”, sade Gisela Sjövall i sin slutpläder­ing.

Hon yrkade på långa fängelsest­raff för de båda männen, fem år och nio månaders fängelse för den åtalade 20-åringen och två års sluten ungdomsvår­d för den än så länge omyndige 17-åringen. Men både Abraham Zeito och Magnus Clausson, som företräder 20-åringen, yrkar för att samtliga åtalspunkt­er ska ogillas.

– Precis som advokat Zeito menar jag att de indirekta bevisen inte håller. Som jag sagt tidigare, att du befinner dig i närheten av en brand innebär inte att du har startat den, säger Magnus Clausson.

–Jag tycker inte det finns tillräckli­gt med bevis som visar på att han (17-åringen) är skyldig och han har som tidigare förklarat att han har inget med de här bränderna att göra, säger Abraham Zeito.

De två männen är fortsatt frihetsber­övade i väntan på domen.

 ?? Bild: Polisen ?? Branden i garaget på Brearedsvä­gen är en av fem bränder som två unga män åtalats för. Deras advokater yrkar däremot på att åtalet ska ogillas helt.
Bild: Polisen Branden i garaget på Brearedsvä­gen är en av fem bränder som två unga män åtalats för. Deras advokater yrkar däremot på att åtalet ska ogillas helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden