Hallands Nyheter

Gösta överlevde mirakulöst flera svåra hundbett

Halland: När cockerpoon Gösta kom in med svåra skador efter att ha blivit biten av fyra hundar insåg personalen på Vettris veterinärk­linik att han inte skulle överleva färden till djursjukhu­set. Operatione­n tog fyra timmar – den tuffaste kliniken hittills

-

– Jag var skeptisk till att han skulle klara sig, men det blev en solskenshi­storia till slut, säger klinikchef Marie Hansson.

Det var strax efter lunchtid en tisdag i slutet av oktober som Barbro och Gary Petersson tvingades köra in akut till Vettris med sin cockerpoo Gösta. Han hade blivit svårt biten av fyra andra hundar och hade stora hål i både ben och bröstkorg samt revbensfra­kturer som följd.

– De kom in med Gösta i famnen, han var väldigt blodig, rejält medtagen och hade svårt för att andas, berättar Marie Hansson, veterinär och klinikchef.

Ganska snabbt insåg personalen att han inte skulle klara av att skickas vidare till ett djursjukhu­s.

– Han fick svårare och svårare att andas och vi förstod att ska han överleva så måste vi operera nu, säger Marie Hansson.

Flera i personalst­yrkan fick släppa allt de hade för händerna för att hjälpa till med Göstas operation. Andra patienter bokades om till en annan dag och några fick byta veterinär.

Barbro och Gary fick besked om att det var högst osäkert om Gösta skulle klara sig.

– Jag var skeptisk och sade till matte och husse att det inte var säkert att det skulle gå vägen. Det var så många hål, totalt åtta stycken, in till hans brösthåla där lungorna sitter. Man kunde genom hålen se hur både hjärtat och lungorna jobbade där inne, säger Marie Hansson.

Totalt deltog fem av de tio anställda som den här dagen var i tjänst i operatione­n.

– Det var lite för att det blev en så

Det var så många hål, totalt åtta stycken, in till hans brösthåla där lungorna sitter. Man kunde genom hålen se hur både hjärtat och lungorna jobbade där inne.

Marie Hansson, veterinär och klinikchef Vettris veterinärk­linik

lång operation och vi var tvungna att avlösa varandra för att hålla oss alerta. Vissa moment krävde också att vi var två veterinäre­r. Dessutom kunde Gösta under stora delar av tiden inte andas själv så vi var tvungna att ge honom assisterad andning.

Även under operatione­n

var Marie tveksam till att Gösta skulle klara sig.

– När vi väl lyckats täta ett hål så var det ett annat som blev lite större.

Operatione­n tog totalt fyra timmar.

– Det är den största och längsta operation vi har haft här sedan vi öppnade 2015, säger Marie.

Sent på kvällen vaknade Gösta upp och han bedömdes klara av transport ner till djursjukhu­set i Helsingbor­g där han fick stanna tre nätter på intensivvå­rdsavdelni­ngen.

Även här flaggade personalen för att Gösta kanske inte skulle överleva.

– De informerad­e oss om att rutinen är att de gör två upplivning­sförsök om det skulle behövas, men sedan gör man inte fler. Så när vi åkte hem var vi inte säkra på att han skulle klara sig, säger Barbro.

Men redan på fredagen fick han komma hem även om han inte var i bästa skick.

– Han ville helst inte röra sig, kunde knappt äta och vi fick lyfta ut honom när han skulle kissa, berättar Barbro.

Gösta gick på tre olika smärtstill­ande tabletter.

– Det gick åt många köttbullar och mycket leverpaste­j för att få i honom pillren, säger Gary och ler.

Först efter 28 dagar kunde Gösta sluta helt med smärtstill­ande och i dag är han sitt gamla vanliga jag igen – pigg, kelig, busig och glad. Röntgen visar att de invändiga skadorna har läkt.

Marie Hansson är väldigt glad och stolt över att hon och hennes personal lyckades med bedriften att rädda Gösta.

Barbro och Gary

beskriver klinikens insats som fantastisk.

– Nere i Helsingbor­g var de väldigt förvånade och fulla av beundran. De sade att personalen i Halmstad gjort ett otroligt jobb. Och vi är såklart väldigt tacksamma och glada och känner en enorm glädje, säger Barbro.

Händelsen har anmälts till polis.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Personalen på Vettris gläds över att Gösta i dag är pigg och mår bra. Fem personer deltog i operatione­n, bland annat Marie Hansson, veterinär och klinikchef, Patrik Andersson, djursjuksk­ötare och Daniel Fant, veterinär.
Bild: Jari Välitalo Personalen på Vettris gläds över att Gösta i dag är pigg och mår bra. Fem personer deltog i operatione­n, bland annat Marie Hansson, veterinär och klinikchef, Patrik Andersson, djursjuksk­ötare och Daniel Fant, veterinär.
 ??  ??
 ?? Cecilia Welin cwec@ilihaa.wllaenlidn­s@phonst.seen.se ??
Cecilia Welin cwec@ilihaa.wllaenlidn­s@phonst.seen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden