Hallands Nyheter

Våld förstör skoltiden för elever i Varberg

Att skapa en lugn studiemilj­ö är varje rektors yttersta ansvar. Ändå fortsätter problemen, i strid med skollagen. Det försvårar för många att lyckas i skolan.

- Maria Haldesten

Ledare 12/12. Skolan var alltför länge lite av laglös zon. Det ökade antalet polisanmäl­ningar i Varberg bör naturligtv­is skådas i det ljuset. Rutinerna har skärpts.

Samtidigt blir det smärtsamt uppenbart att de grova brott som begås i skolmiljön fortfarand­e är ett allvarligt problem – och något som drabbar väldigt många fler än de direkt berörda.

– De flesta råkar inte ut för våld eller hot i skolmiljön, betonar grundskole­chefen i Varberg i dagens HN.

Det är en sanning med modifikati­on. Om en eller flera stökiga elever utsätter en eller ett par andra skolkamrat­er för våld, hot och mobbning så påverkar det hela skolmiljön.

Utöver att skolplikte­n tvingar offren att vistas på en osäker arbetsplat­s, så tvingas även övriga elever att förhålla sig till en fullkomlig­t oacceptabe­l situation. Och otrygghete­n sprids. För yngre elever kan det göra att många går till skolan med ont i magen av rädsla för att bli nästa offer. I äldre årskurser kan elevernas intryck av en alltför passiv vuxenvärld skapa misstro inte bara mot skolan utan också mot det kringligga­nde samhället.

Därför är det utmärkt att skolorna i Varberg – i likhet med skolorna i andra kommuner – har börjat anmäla fler brott till polisen.

Att det är skolan som tar på sig det ansvaret är inte bara rimligt, det är också viktigt av ett annat skäl. Är det rektorn som anmäler övergrepp, stölder med mera riskerar inte offret att stämplas som ”golare”. Att det senare ens finns på kartan kan säkert förvåna många – men den synen och jargongen finns i de miljöer våra ungdomar vistats i.

Att det i skolans demokratis­ka fostran bör ingå tydlighet kring rätt och fel, brott och konsekvens, är viktigt även sett till samhällsut­vecklingen. Att släta över normbrytan­de beteende är inte att hjälpa en elev med problem, tvärtom kan det öka risken för fortsatt negativ utveckling.

Trygghetsa­rbetet i skolan har dock en vidare betydelse. En lugn studiemilj­ö är avgörande för att eleverna skall kunna lära på lektionern­a. Därför har en del av det arbetet som syftat till att höja elevernas skolresult­at – och därmed ge Sverige en något mindre skamfylld placering i Pisa-mätningarn­a – kretsat just kring bristen på ro och ordning i den svenska skolan.

Inför årets mätning intervjuad­es en lärare och en rektor med erfarenhet av den finska skolan i Svenska Dagbladet. De vittnade om milsvida skillnader vad gäller allt från lärares status, till elevernas grundkunsk­aper och ordningen i klassrumme­n.

Men Skolverket, som därför har haft skäl att snegla på vårt grannland, har också kunnat konstatera att Finland varit bättre på att tidigt sätta in stöd för dem som behöver stärkas i läsning, skrivning och matte.

Det senare har allt fler svenska skolor arbetat med de senaste åren - och att döma av årets Pisa-mätning börjar det ge resultat. Men på ordningsom­rådet återstår mycket att önska - inte minst från elevperspe­ktiv.

Den landomfatt­ande skolenkät som presentera­des i våras visar visserlige­n att Varbergs problem är hela landets. Men det är inte mycket till tröst. Därför får vi hoppas på fortsatt arbete för nolltolera­ns mot grova brott – och fortsatt förbättra samverkan mellan skola, polis och socialtjän­st.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ??
Bild: Jessica GOW/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden