Hallands Nyheter

Inte ett år till – värna asylrätten!

-

Varberg. 24/11 är ett skammens datum 2015. Kom man till Sverige några dagar efter det så drabbas man nu på ett förfärligt sätt. Nyligen tvingades ännu en ensamkomma­nde från Varberg lämna Sverige. Då har han vistats fyra år i Sverige, lärt sig tala utmärkt svenska, studerat på väg till att bli undersköte­rska, och berättade att han gärna ville jobba på Östergårde­n. Istället har han nu gett sig av till ett annat land, livrädd för att skickas till ett land där han aldrig varit, som är ett land i krig, och där han skulle haft mycket små möjlighete­r att klara sig. Ett land Som FN med flera bedömer är ett av världens farligaste länder.

Ett fruktansvä­rt slöseri på alla sätt. Mänskligt en katastrof förstås, han hade ju asylskäl när han kom hit, men även för oss som land. Vi har satsat skattemede­l under fyra långa år för att han ska kunna bo och anpassa sig här. När han är nästan färdig att börja jobba och betala tillbaka det han fått av det svenska samhället så kastar vi ut honom. Vi har stor brist på ungdomar i hans ålder, om han hade fått stanna hade det varit winwin för alla.

Det handlar också om värdighet. Därför var det protester 24/11 över hela Sverige, på hela 77 platser. De största manifestat­ionerna på flera år. Även i Varberg samlades många på torget. Synd att HN missade det, det är en viktig sak att berätta om. Se bilden från torget. Då kan fler få chans att stödja förslaget i riksdagen att de som varit här över ett år ska få stanna i Sverige. Allt annat vore ju idiotiskt. Hälsa gärna din lokala politiker det.

Björn Mellquist

 ??  ?? Den 24/11 var det en manifestat­ion över hela landet, i Varberg hölls den på torget.
Den 24/11 var det en manifestat­ion över hela landet, i Varberg hölls den på torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden