Hallands Nyheter

Kränkande behandling anmäldes inte

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Eleven påstår sig ha blivit puttad nedför en trappa av en lärare. Läraren har en annan bild men skolan får nu en anmärkning av Skolinspek­tionen för att inte ha motverkat kränkande behandling.

En förälder till en elev anmälde till Skolinspek­tionen att eleven utsatts för kränkande behandling av skolans personal flera gånger under läsåret 2018/2019.

Vid ett tillfälle ska en lärare efter en diskussion ha puttat eleven så hen ramlade ner för en trappa och skadade sig.

En annan gång ska en annan lärare ha puttat ut eleven från en lektion. Eleven upplever sig dessutom under en längre period ha blivit nonchalera­d och ignorerad av lärare.

Händelsern­a ska ha utspelat sig på en av Varbergs kommuns grundskolo­r och kommunen har i sitt svar gett en annan bild av vad som hänt. I första fallet anser läraren att det handlat om en fösning och inte någon knuff. I det här fallet har händelsen utretts med eleven och elevens föräldrar.

Eleven upplever sig dessutom under en längre period ha blivit nonchalera­d och ignorerad av lärare.

De andra händelsern­a har inte anmälts till kommunen.

Skolinspek­tionen skriver i sitt beslut att det måste finnas utrymme för personalen att ingripa om ordningen och tryggheten äventyras, utan att ingripande­t anses utgöra kränkande behandling i skollagens mening.

Skolan har vidtagit åtgärder men Skolinspek­tionen anser att skolan i ett av fallen har brustit i att anmäla upplevd kränkande behandling till huvudmanne­n och kommunen får därför en anmärkning.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? En grundskola i Varbergs kommun får en anmärkning av Skolinspek­tionen för att inte ha anmält när en elev ansåg sig vara utsatt för kränkande behandling av lärare.
Bild: Jessica GOW/TT En grundskola i Varbergs kommun får en anmärkning av Skolinspek­tionen för att inte ha anmält när en elev ansåg sig vara utsatt för kränkande behandling av lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden