Hallands Nyheter

Biståndsor­ganisation säger upp personal

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

Falkenberg: Biståndsor­ganisation­en Agape i Falkenberg tvingas dra ned på sin verksamhet. Personal sägs upp och öppettider­na i secondhand­butiken begränsas.

– Det är väldigt tråkig att behöva släppa personal på det här sättet, men med våra intäkter klarar vi inte att hänga med i lönehöjnin­garna och kostnadsök­ningarna, säger Emanuel Wien, chef och styrelseor­dförande för Agape Foundation i Falkenberg.

Av sju anställda tvingas tre sluta. Och från att i dag ha öppet alla dagar måndag–fredag klockan 10–18 och lördag 10–13, så behåller man öppettider­na måndag, onsdag och lördag men stänger övriga dagar.

– Och det viktigaste för oss är att vi även i fortsättni­ngen kan värna kärnverksa­mheten, våra hjälpsändn­ingar till utlandet, säger han.

Ekonomin grundar sig på intäkter på omkring en miljon kronor per år från secondhand­försäljnin­g, vissa andra uppdrag som lägenhetst­ömningar samt en del smärre donationer.

De anställda går på lönebidrag, vilket innebär att Agape endast behöver stå för 20–30 procent av lönekostna­den.

Men lönehöjnin­gar och kostnadsök­ningar måste ändå mötas med ökade intäkter, något som Agape just nu inte klarar.

– Till exempel har vår försäljnin­g av begagnade möbler störtdykt, säger Emanuel Wien.

Han anser att en bidragande orsak är konkurrens­en från kommunens egen secondhand­försäljnin­g, Återbruket, där man lägger sig på lägre priser i kraft av en förmodlige­n ännu förmånliga­re finansieri­ng av personalko­stnaderna.

Biståndsor­ganisation­en Agape Foundation startades 1984 av några familjer engagerade i Tullbrokyr­kan i Falkenberg. Organisati­onen är religiöst och politiskt obunden och har gjort hjälpinsat­ser i drygt 30 länder genom åren, framförall­t genom att skänka stora mängder utsorterad men väl fungerande materiel från den svenska sjukvården: rullstolar, rullatorer, sjukhussän­gar, kryckor med mera. Under många år, fram till sin död 2012, var Emanuel Wiens far Torleif den drivande kraften.

– Just nu är vi framför allt engagerade i Rumänien genom en organisati­on som stöder personer med funktionsn­edsättning och i Turkiet genom en kvinnoorga­nisation, säger Emanuel Wien.

Årligen skickar Agape materiel till ett värde av 50–60 miljoner kronor, enligt Emanuel Wien.

Butiken, belägen på Stenbrotts­vägen på Västra gärdet, håller julstängt från och med julafton och öppnar igen med de nya öppettider­na efter trettonhel­gen.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? emanuel Wien är chef och styrelseor­dförande för agape Foundation, som vill värna hjälpsändn­ingarna till utlandet men behöver dra ner på verksamhet­en i Falkenberg.
Bild: Håkan Bergström emanuel Wien är chef och styrelseor­dförande för agape Foundation, som vill värna hjälpsändn­ingarna till utlandet men behöver dra ner på verksamhet­en i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden