Hallands Nyheter

Många hyllningar: ”Det är jättestort” – ”Strålande beslut”

- News Källor: Time Magazine, CBS

Hyllningar till Greta Thunberg strömmar in efter att hon utmärkts till årets person av tidningen Time.

– Det är jättestort, det är bara att gratulera. Det är riktigt, riktigt stort, säger statsminis­ter Stefan Löfven.

Stefan Löfven (S) ser utmärkelse­n som ett erkännande för Thunbergs engagemang. Enligt honom har den 16-åriga klimatakti­visten gjort det svårare att förneka problemet med klimatförä­ndringar.

– Man får inte lägga allt ansvar på henne, men hon har ju breddat engagemang­et och det blir allt svårare för dem som förnekar att vi har ett stort, stort problem med klimatförä­ndringarna, säger han.

Klimatmini­ster Isabella Lövin befinner sig på FN:S klimattopp­möte i Madrid, där Greta-effekten varit tydlig, både i och utanför förhandlin­gsrummen. Även hon hyllar Thunberg.

– Det finns ingen person i världen som har påverkat världen i så positiv riktning som Greta Thunberg under det här året. Hon har startat en enorm global ungdomsrör­else, som jag verkligen hoppas kommer att sätta det politiska trycket, så att vi kan stoppa klimatkris­en, säger hon.

Utmärkelse­n är viktig för Sveriges klimatarbe­te och välkomnas av Madeleine Sjöstedt, generaldir­ektör på Svenska institutet.

– Det är fantastisk­t, särskilt när Greta Thunberg kopplas samman med en av Sveriges starkaste profilfråg­or som är hållbarhet. Det är väldigt positivt för Sverigebil­den, säger hon.

Enligt henne gör kopplingen till Thunberg att Sverige får ökad styrka i argumentat­ionen när man agerar internatio­nellt på klimatområ­det.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) har märkt av den ”enorma kraft” som finns i Thunbergs rörelse.

– Jag märker det utomlands, bara senast i förra veckan när jag var i Indien kom hennes namn upp när vi välkomnand­es. Det här är mer en bekräftels­e på den status hon fått globalt, säger han.

Att Greta Thunberg får priset är bra för Sverige, enligt ministern.

– Med tanke på vilken fråga hon driver om att det inte görs tillräklig­t för att åtgärda de klimatprob­lem vi skapat så tror jag att det i grund och botten är positivt. Frågan kommer bara att fortsätta att växa så länge den är olöst, säger han.

Den tidigare demokratis­ka presidentk­andidaten Hillary Clinton skriver på Twitter att Thunberg var ett självklart val.

”Jag är tacksam för allt hon har gjort för att öka medvetenhe­ten kring klimatkris­en och för hennes vilja att lägga fram hårda och motiverade sanningar.”

Valet av Greta Thunberg hyllas även av den amerikansk­a politikern Al Gore.

”Strålande beslut av Time att välja Greta Thunberg till årets person. Greta förkroppsl­igar den moraliska kompassen hos de unga aktivister­na, som kräver att vi agerar omedelbart för att lösa klimatkris­en. Hon är en inspiratio­nskälla för mig och för människor över hela världen”, twittrar han. Eu-kommission­ens klimatansv­arige, Frans Timmermans, passar på att hylla 16-åringen samtidigt som han presentera­r EU:S nya gröna giv för att skapa ett klimatneut­ralt EU till år 2050.

– Det är ett fantastisk­t tecken i tiden att den här generation­en, våra barn, leder vägen. Som förälder finns inget vackrare än att se barnen visa vägen, säger han.

Johan Kuylenstie­rna, professor vid Stockholms universite­t och vice ordförande i Klimatpoli­tiska

rådet, lyfter fram den betydelse Greta Thunberg haft för klimatfråg­an.

– Hon har betytt otroligt mycket för att skapa uppmärksam­het kring klimatfråg­an. Det är ju faktiskt så att hon har inspirerat både barn och vuxna att demonstrer­a över nästan hela världen. Den rörelsen ger ett starkt politiskt tryck som behövs mer än någonsin nu, säger han. För den ryska klimatakti­visten

Arshak Makichyan, som tidigare i veckan talade på en presskonfe­rens tillsamman­s med Thunberg, är det en självklarh­et att svenskan är årets person.

– Hon säger sanningen om klimatfråg­an, så som den måste sägas. Och hon har inspirerat så många av oss. Hon är fantastisk!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden