Hallands Nyheter

Ingen öppning i tv-kriget

- Erik Paulsson Rönnbäck/tt

Com Hem har släckt TV4:S kanaler och C More efter ett bråk om nya sändningsr­ättigheter. Nu slår TV4 tillbaka genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2.

Vid midnatt släcktes TV4:S och C Mores sändningar för Com Hems 1,6 miljoner kunder. Som ett motdrag i tv-kriget har TV4 beslutat att stoppa all reklam från Tele2.

TV4:S presschef Charlie Forsberg avböjer att ge en intervju, men bekräftar beslutet att stoppa reklamen i ett sms till TT.

”De är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. Då Tele2/com Hem inte längre sänder TV4:S linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutry­mme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckni­ng som möjligt”, skriver han.

Parterna möttes på tisdagskvä­llen för att hitta en lösning i sista stund, men förgäves.

– Jag träffade Christian Luiga (Telia) och Casten Almqvist (TV4) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligar­e tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele2:s vd Anders Nilsson.

Som Anders Nilsson ser det finns det en enkel lösning – att Telia på nytt sätter sig vid förhandlin­gsbordet.

Nedsläckni­ngen får konsekvens­er för annonsörer­na som investerat i reklamutry­mme över julhelgern­a. Men hur kostsamt det är vill inte TV4 eller C More kommentera.

Tele2 uppger att det har velat förhandla om nya rättighete­r med Telia och TV4 i ett halvår, och att ett avtal krävs för att bolaget ska kunna digitalise­ra 1,6 miljoner hushåll under det kommande året.

Com Hem har erbjudits att sända kanalerna fritt, utan avtal, en månad till, men avfärdat erbjudande­t.

TV4 uppger i sin tur att Com Hem under lång tid har krävt att få mer utan att betala mer.

– Vi har klara problem med att förstå logiken i att kräva nya rättighete­r utan att vilja betala för dem, sade TV4:S vd Casten Almqvist på tisdagen.

Men det avvisar Tele2-chefen. Com Hem ersätter tills vidare kanalerna med ett annat utbud. TV4 ersätts med National Geographic, Sjuan med Paramount Network och TV12 med History Channel.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Com Hem har släckt TV4:S kanaler sedan midnatt.
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv Com Hem har släckt TV4:S kanaler sedan midnatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden