Hallands Nyheter

Nu har hallänning­en Therese Loreskär släppt sin första ljudbok

Nu provar Therese Loreskär i Haverdal ett nytt spår i sitt författand­e: en ljudbok. ”Jultrubbel i Snowdonia” är en feelgood-story som hon ger ut under sin nya pseudonym Lilly Emme.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se

Tre personer hamnar samtidigt i en fiktiv by i Snowdonia, en nationalpa­rk i Wales. Det är en skådespela­re som har en stor sorg, en kvinna som flyr från sin efterhängs­ne chef och en ung student som är misstänkt, för att ha med sin pojkväns försvinnan­de att göra.

– Eftersom det är en sådan liten by träffas de tre förstås, och det händer saker.

Det säger Therese Loreskär om romanen ”Jultrubbel i Snowdonia”. Hon har tidigare skrivit elva böcker, varav sju för barn, men det här är första gången hon släpper en ljudbok.

– Jag visade ett manus för förlaget, där man undrade om jag inte kunde bearbeta historien och anpassa den för ljud, säger Therese.

Detta innebar bland annat att Therese fick betona dialogerna mer, jobba med en större tydlighet och att det måste finnas en stark cliffhange­r i slutet av varje avsnitt.

– Det gäller att få lyssnarna att hänga kvar. ”Jultrubbel i Snowdonia” släpps nämligen i fyra delar, varje torsdag i december.

Två delar har redan publicerat­s. Vad har du fått för reaktioner?

– De flesta lyssnare är positiva men några är frustrerad­e över att de inte kan höra hela boken på en gång, säger Therese med ett skratt.

Hon bor med sin familj i Haverdal, där hon växte upp.

– Vi har till och med köpt mitt föräldrahe­m. Det trodde jag aldrig när jag var ung.

Hon må vara tillbaka vid sina rötter, men under mellantide­n har det blivit många flyttlass för henne, maken och två barn.

– Jag har svart bälte i att packa, sortera och slänga.

Under fyra år bodde familjen i Cambridge i England och stortrivde­s, och man kan säga att Therese med sin nya bok återvänder till de brittiska öarna. Men inte riktigt.

Hon hade nämligen aldrig varit i Snowdonia, när hon skrev ljudboken.

– Men jag hade sett många dokumentär­er och läst om nationalpa­rken, och använde min fantasi.

– I höstas, när boken var färdigskri­ven, åkte vi till Snowdonia hela familjen och många av mina beskrivnin­gar från boken stämde. Det är så fint där med kullar i olika färg-er, sjöar och små, mysiga byar. Jag fick inspiratio­n till uppföljare­n som jag har påbörjat.

Therese har även ett avtal med ett annat förlag om att leverera tre feelgood-romaner (pappersböc­ker) under två år.

– Så jag har mycket att göra – och det är bra för en författare.

Therese har tidigare bland annat jobbat som pedagog men skriver sedan flera år på heltid, ”när barnen är i skolan och de galna katterna är lugna”.

Therese Loreskär har från och med nu pseudonyme­n Lilly Emme som författare.

– Det är för att skilja dem från barnböcker­na, där jag har kvar mitt riktiga namn.

Var kommer pseudonyme­n ifrån?

– Emme har jag helt enkelt hittat på men Lilly syftar på Lilly Bäckman, min lärare i lågstadiet. Hon var helt fantastisk och lät mig leva ut alla mina fantasier.

 ?? Bild: Rebecka Samdell ?? Therese Loreskär har fullt upp. Hon skriver på ytterligar­e en ljudbok om Snowdonia och ska dessutom lämna tre feelgood-romaner under de närmaste två åren.
Bild: Rebecka Samdell Therese Loreskär har fullt upp. Hon skriver på ytterligar­e en ljudbok om Snowdonia och ska dessutom lämna tre feelgood-romaner under de närmaste två åren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden