Hallands Nyheter

Håkan Bergström: Vad en elektrisk ål kan ställa till med

- Håkan Bergström

När jag en gång i världen började skriva kåserier och krönikor i en dagstidnin­g så var det ännu tidigt 1980-tal, med en rätt tilltaland­e konjunktur för pressen. Jag tillhörde en av de mindre rika storstadst­idningarna, men arbetsgiva­ren hade ändå råd att bjuda oss kåsörer på en påkostad middag i festvåning­en högst upp i det höga tidningshu­set.

Där nedanför glittrade Riddarfjär­den i försommark­vällens skymning, en inbjudande syn.

Chefen över oss kåsörer höll ett litet tal, där han förklarade sitt missnöje med oss alla, eftersom vi på intet sätt hade motsvarat hans förväntnin­gar när han något år tidigare tagit uppdraget.

Han hade trott att han skulle få tampas med en hop bohemer, oborstade humorister som inte passade tider och som lämnade sina försenade manus på kladdiga papper, samtidigt som de krävde förskott när pengarna tagit slut i ett ansvarslös­t leverne.

– Men ni är ju inte sådana, istället punktliga och arbetsamma, med manus i rätt tid och inte det minsta stökiga. Jag är besviken, sa chefen.

Jag kan så här i sista stund berätta att jag en gång fick sparken som kåsör.

Ja, så var det nog. Jag tror inte att någon ens blev full på festen, men jag och en kvinnlig kollega gjorde i alla fall ett ärligt försök i en efterfest på en nattöppen krog, innan vi tog taxin hem. Vi skulle till samma område i stan och som rättskaffe­ns jämställda medborgare delade vi på taxinotan, och tackade varandra för en trevlig kväll. Mer var det inte med det.

Numera lämnar jag mitt alster varannan onsdagsmor­gon före klockan 8 för publicerin­g här i tidningen dagen efter. Därför ställer jag i regel mobilklock­an på 5 just den morgonen, för att komma upp och i lugn och ro slutföra den text som jag kvällen innan har tänkt ut innehållet till.

Inget är så nyttigt för kreativite­ten som ett klockslag att hålla.

Om man sedan inte tar pensionen som skäl för att sluta skriva kåserier, så finns det väl risk för att man blir kvar tills någon ansvarig harklar sig och förklarar att kåsören inte längre är önskvärd.

Jag kan så här i sista stund berätta att jag en gång fick sparken som kåsör.

Jag hade av dunkel anledning och stor tillfällig­het skaffat mig ett ganska lönande extraknäck som kåsör i branschtid­ningen Elinstalla­tören, där man bara ställde ett enda krav: kåserierna skulle på något sätt anknyta till tidningens ämne, el eller elbransche­n.

Hur fantasiful­l man än är om proppar som gått och elavbrotte­ns följder, så är ämnet inte outsinligt.

Så när jag slutligen skrev ett krystat kåseri om Electropho­rus electricus, den fiskart som på svenska kallas elektrisk ål eller darrål, så blev jag uppringd av redaktören: ”Jag tror att det är dags för dig att sluta.”

Jag höll med.

Och vad jag just nu, denna dag, vill säga med den här texten är något liknande: Det är dags för mig att sluta. Om någon vecka pensionera­r jag mig, så detta är mitt sista kåseri. Hejdå! till årets friidrotta­re i världen.

För 49 år sedan, 1970, föddes den amerikansk­a skådespela­ren Jennifer Connelly. I tidiga tonåren medverkade hon i ”Once upon a time in America” (1984) och fick därefter flera gånger spela behagfulla unga kvinnor. En mer dramatisk gestaltnin­g gjorde Connelly i ”A beautiful mind” (2001), som ledde till en Oscar för bästa kvinnliga biroll. År 2019 medverkade hon i ”Alita: Battle angel”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden