Hallands Nyheter

Varbergs Bois nya budget – ökar med 142 procent

Spel i Allsvenska­n innebär ett rejält ekonomiskt lyft för Varbergs Bois. Men nykomlinge­n ser nyktert på de nya miljonerna.

-

Varbergs Bois budget i Superettan för 2019 låg på 14 miljoner kronor. Nästa säsong när Allsvenska­n väntar är summan 34 miljoner kronor.

– Det blir mer som ett företag än vad det varit innan. Därför är det så viktigt att få in rätt människor på vårt sportkonto­r som kan hantera de här summorna. Sen är det styrelsen som tar beslut för att budgeten ska gå igenom. Plötsligt blir det ganska stora pengar, säger Lars Karlsson, ordförande i Varbergs Bois.

Det nya tv-avtalet börjat gälla från och med 1 januari. Så än har klubben inte tagit del av pengarna. Det var inte länge sedan klubben hade stora problem med räkenskape­rna. Gekås gick in som sponsor igen i början av året, tack vare att den klubben hade gjort en omstart med ekonomin.

– Ur ett rent konkurrens­perspektiv är det samma förutsättn­ingar mellan klubbarna i Allsvenska­n och Superettan. Det förtar inte att vi får en bättre ekonomisk plattform att stå på. Den ska vi använda och vårda på absolut bästa sätt.

Som HN tidigare skrivit om, ska klubben rekrytera tre personer till sportkonto­ret för att skötta den dagliga driften. Tv-miljonerna kommer också pumpas in i spelarbudg­eten.

– Vi kan ge bättre spelarlöne­r, men då ska man veta att vi var på en nivå som var undermålig i jämförelse med de andra Superettan­klubbarna. De flesta av killarna har fått jobba vid sidan om, säger Karlsson och går närmare in på vad Bois-spelarna får i lönekuvert­et:

– Det blir mer okej för spelarna då vi kan erbjuda en rimlig lön för den prestation de gör och konkurrera på bättre villkor. Därmed är det inte sagt att vi inte kommer tokhöja våra spelarlöne­r. Vi kommer sätta dem på en rimlig nivå som för vår del är riktig. Sen kan vi aldrig konkurrera med toppklubba­rna i Allsvenska­n. De spelar i en helt annan liga.

Avtalen mellan klubben och spelarna har innehållit en klausul där parterna haft rätt att omförhandl­a om Bois bytte serietillh­örighet. Majoritete­n av spelarna är klara för att dra på sig den grönsvarta dressen även under 2020.

– Då tänkte vi nog inte på All

Vi kan ge bättre spelarlöne­r, men då ska man veta att vi var på en nivå som var undermålig i jämförelse med de andra Superettan­klubbarna.

Lars Karlsson

svenskan. De som varit med på den här resan känner sig nog rätt trygga med tränarkons­tellatione­n vi har i Bois. Stannar de kvar är chansen mycket större att de får spela än att byta till en klubb som är starkare och bättre än oss. Då kanske man hamnar som andra eller tredje val. Det måste betyda ganska mycket.

En spelare som

appliceras till det resonemang­et enligt Lars Karlsson är Albert Ejupi, som startade 28 av 30 matcher i Superettan, och som har skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig över kommande säsong.

– Det är ett väldigt bra exempel hur vår situation är. Han ser helhetsbil­den, räknar med att vara på planen, tränaren tror på honom och han tänker inte bara vad som finns i lönekuvert­et. Gruppen vi har nu är sammansvet­sad och mycket starkare än om man ska ta in många nya spelare, även om de på pappret är bättre.

Spelarbudg­eten uppskattas landa på 30 procent av klubbens totala omsättning. Men ordförande­n är tydlig med att säga att smekmånade­n är över med allt vad det innebär. Euforin är borta och nu väntar en verklighet med Malmö FF, AIK och Djurgården till Påskbergsv­allen. Därmed måste kravsättni­ngen vara därefter, både internt och externt.

– De som

sitter på läktaren vill att vi ska vinna och det vill vi också. Spelmässig­t kan vi hota dem en och annan gång ute på planen. Det är inte alla som kanske förstår, det är fortfarand­e två olika världar vi lever i, avslutar Karlsson.

 ??  ?? Avancemang­et gör att Varbergs Bois och dess ordförande Lars Karlsson har kunnat erbjuda en rimlig lön för spelarna hos nykomlinge­n.
Avancemang­et gör att Varbergs Bois och dess ordförande Lars Karlsson har kunnat erbjuda en rimlig lön för spelarna hos nykomlinge­n.
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ??
Bild: Krister Andersson/bildbyrån
 ?? Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se ??
Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden