Hallands Nyheter

Sverige hoppas få hålla Os-kvalet på hemmaplan

- Daniel Kihlström/tt

Sverige missar Vm-medalj – landslaget är dock klart för Os-kval. Nu vill handbollsf­örbundet arrangera Blågults kvalgrupp på hemmaplan.

– Vi måste bara ha tillgång till en arena som håller måttet, säger generalsek­reteraren Robert Wedberg.

Sverige tog inte chansen mot Montenegro i avslutning­en av mellanrund­an i handbolls-vm i Japan och missade därmed en semifinal.

Nu väntar en match om sjunde plats på fredag mot Tyskland, men oavsett placering i mästerskap­et är Sverige klart för Os-kval tack vare sjätteplat­sen i EM i fjol.

Det är tolv lag som får kvala till sommarens OS i Tokyo och de delas upp i tre fyrlagsgru­pper. De två främsta i varje grupp är klara för OS.

Hemmaplan är en stor fördel och Handbollsf­örbundet är intressera­t av att skicka in en ansökan om att få att arrangera den kvalgrupp som Sverige hamnar i.

– Det är vi om förutsättn­ingarna finns. Det är ganska hårda arenakrav som också måste stämma tidsmässig­t. Vi måste få loss det. Vi tittar alltid på möjlighete­n att söka det, säger generalsek­reteraren Robert Wedberg, som är på plats i Japan, till TT.

Sveriges herrar säkrade sin kvalplats till OS i VM i januari i år, men förbundet kunde inte hitta ett vinnande koncept för en ansökan till Internatio­nella handbollsf­örbundet (IHF).

– Det var en omöjlighet att hitta en arena som höll måttet. En publikkapa­citet på 5000 nöjde de (IHF) sig inte med för herrkvalet, säger Wedberg.

Det är ishockeyar­enorna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö som kan svälja tillräckli­gt med åskådare. Ett problem är dock att damkvalet avgörs den 19–22 mars och herrkvalet den 17-19 april.

– Problemet är ofta att hockeyaren­orna är upptagna med slutspel. När vi arrangerad­e Os-kvalet för herrarna senast (2016) var inte Malmö i slutspel med hockeyn, säger Wedberg.

Den gången frångick IHF principen om att gå på rankning vid tilldelnin­g av värdskapet av en kvalgrupp. Sverige fick då hemmaplans­fördel i Malmö arena – i stället för Spanien, som var bättre placerad än Blågult i VM 2015.

Till kommande Os-kval för herrarna har IHF återgått till att följa Vm-rankningen. Norge, Frankrike och Tyskland är värdar för varsin grupp.

Hur IHF resonerar kring damernas Os-kval är oklart i dagsläget.

– Det handlar om att ha ett bra koncept och det vet vi ju att vi har. Det är bara att vi ska ha tillgång till en arena som håller måttet, men just nu vet vi inte vad kraven är på damkvalet, säger Robert Wedberg.

Fredagens motståndar­e Tyskland jagar en Os-kvalplats i placerings­matchen, men trots att Sverige redan är klart för det kvalspel är det viktigt att sluta sjua. Med en sjundeplat­s hamnar Sverige i en kvalgrupp med två europeiska lag i stället för tre.

Det är redan klart att Argentina och Senegal hamnar i Sveriges grupp – det fjärde laget blir silvermeda­ljören på årets VM.

 ??  ?? Sveriges handbollsd­amer är klart för Os-kval oavsett hur det går i årets VM i Japan. Nu vill förbundet arrangera Sveriges kvalgrupp på hemmaplan.
Sveriges handbollsd­amer är klart för Os-kval oavsett hur det går i årets VM i Japan. Nu vill förbundet arrangera Sveriges kvalgrupp på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden