Hallands Nyheter

Gulldén vill avsluta med att vinna placerings­matchen

- Daniel Kihlström/tt Anders Wallin/tt Daniel Kihlström/tt

och bredd i spelet, och från linjen var mittsexan Linn Blohm stark med fyra mål framåt.

I mitten av halvleken ledde Blågult med tre bollar, men något ryck kom aldrig och det var till slut helt jämnt i paus (12–12).

Efter paus var det ombytta roller. Montenegro stängde igen i försvaret totalt och när det svenska anfallsspe­let gick i stå i det långsamma matchtempo­t hamnade Sverige i problem.

Något stort ryck lyckades dock inte Montenegro göra och med två minuter kvar var underläget två bollar – trots flera svenska straffmiss­ar.

Framför allt var det mästerskap­sdebutante­n Melissa Petrén som anförde Sveriges jakt på segern med fyra mål under slutskedet av matchen.

Med knappt 90 sekunder kvar och underläge med två mål att spela kom Nathalie Hagman fri i en kontring, men Montenegro­s målvakt Marta Batinovic räddade och Balkanlage­t vann till slut med 26–23.

Batinovic hade 48 i räddningsp­rocent.

– Hon är kanske den enskilt största faktorn till att de vänder på det här, säger förbundska­pten Henrik Signell.

– Vi är också lite snällare än montenegri­nskorna, det är därför som de vinner idag.

Montenegro slutar därmed trea i gruppen. För Sverige väntar nu ett möte med Tyskland om placeringa­rna 7–8 på fredag. Blågult har redan säkrat en Os-kvalplats via EM i fjol, men blir svenskorna sjua i VM väntar en lättare grupp i kvalet till Tokyo 2020 i mars.

Vm-medaljerna försvann med förlusten mot Montenegro. Nu får Sverige sikta in sig på att få ett lättare Os-kval.

– Den betyder mycket, säger Isabelle Gulldén om placerings­matchen mot Tyskland.

Sveriges stora stjärna Isabelle Gulldén använder orden ”tungt” och ”surt” för att beskriva känslan efter 23–26-förlusten mot Montenegro.

Nederlaget i japanska Kumamoto betyder att handbollsl­andslaget slutar fyra i mellanrund­ans andra grupp och därmed är borta från Vm-turneringe­ns medaljmatc­her.

– Det är klart att det är tungt. Det var ändå så pass nära men jag tycker inte att vi har kommit upp i nivå i det här mästerskap­et, säger hon.

– Vi hade chansen men vi tog den inte, och det är surt.

I stället för en blågul semifinal får Gulldén & Co sikta in sig på placerings­matchen mot Tyskland på fredag.

Det är ett möte som betyder betydligt mer än om landslaget ska sluta sjua eller åtta, då matchen avgör vilken motstånd som väntar i kvalet till sommar-os i Tokyo.

Vid seger kommer det att bli lättare motstånd i kvalgruppe­n, som spelas i mars.

– Den (placerings­matchen) betyder mycket, men oavsett vad måste vi vinna den matchen. Man vill aldrig åka hem med att ha förlorat sista matchen, säger Gulldén som nu hoppas att Svenska handbollsf­örbundet kan få arrangera matcherna i Sveriges kvalgrupp på hemmaplan.

– Det är alltid skönt att ha det hemma, publikmäss­igt och allting. Och att man inte behöver resa, det är två intensiva veckor och tre matcher i rad på en helg.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ??
Bild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden