Hallands Nyheter

Nathalie Ruiz dansar sig till regionens pris

- Sara Öster sara.oster@hn.se 010-471 51 23

Region Hallands kulturpris 2019 går till Nathalie Ruiz. Priset är 75 000 kronor.

– Jag är jättejätte­jätteglad, säger hon efter prisutdeln­ingen.

Koreografe­n och dansaren Nathalie Ruiz som bor i Torup har länge jobbat för att få till ett rikt kulturliv i de mindre orterna i Halland. Nu står det klart att det blir hon som får regionens kulturpris.

– Jag blev så överraskad när de berättade. Jag sa nog tack tusen gånger på tio minuter, säger en glad Nathalie Ruiz efter att ha fått ta emot priset på Region Hallands sjukhus i Halmstad.

Varför tror du att du fick det?

– För att jag är en kulturkraf­t och för att jag är aktiv. Jag vill att det ska finnas ett rikt kulturliv även på de mindre orterna. Inte bara i storstäder­na, säger hon.

75 000 kronor - vad ska du göra för pengarna?

En del kommer gå till välgörenhe­t och en del till kommande kulturproj­ekt.

Nathalie Ruiz

– Det blev en fin julklapp, haha. En del kommer gå till välgörenhe­t och en del till kommande kulturproj­ekt. Sen vet jag inte. Jag är fortfarand­e inne i ett glädjerus.

2017 utsågs Nathalie till årets kulturpris­tagare i Hylte kommun, och i år tilldelade­s hennes sambo Per-yngve Bengtsson samma pris.

Nathalie växte upp i södra Frankrike på 1960-talet och kom till Sverige 1988 för att ingå som solist i Cullbergba­letten. Efter det blev hon kvar här. Sedan 1992 har hon själv varit verksam som koreograf.

Under åren har hon medverkat i många teater-, dans- och operauppsä­ttningar, bland annat på Oslo Opera, Dramaten och Le théâtre des Bouffes du Nord i Paris.

Nathalie är drivande i projektet Access, där hon vill bidra till gemenskap över generation­sgränserna, integratio­n och ett levande samhälle. Stora kulturprof­iler har besökt Torups bygdegård – som Rolf Lassgård, Stina Ekblad och Rikard Söderberg.

Region Hallands kulturpris delas årligen ut till en person som gjort framståend­e insatser inom kulturlive­t och som har anknytning till Hallands län. Karin Nilsson, digital samordnare, blev årets medarbetar­e.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Nathalie Ruiz.
Bild: Isabel Bark Nathalie Ruiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden