Hallands Nyheter

Suu Kyi: Domstolen vilseledd om folkmord

- Ola Westerberg/tt

Situatione­n i den delstat i Myanmar där rohingyern­a bor är komplex. Internatio­nella domstolen har fått en ”ofullständ­ig och vilseledan­de bild”, hävdar regeringsc­hefen Aung San Suu Kyi när hon försvarar sitt land mot anklagelse­rna om folkmord.

– Det kan inte uteslutas att oproportio­nerligt mycket våld användes av personer i försvarsma­kten i vissa fall, i strid med folkrätten, eller att de inte tillräckli­gt tydligt skiljde på stridande och civila, säger Suu Kyi inför Internatio­nella domstolen (ICJ).

Men det bevisar inte att man ville utrota den muslimska minoritete­n, hävdar hon:

– Nog måste domstolen se att folkmord inte kan vara den enda hypotesen.

Det är Gambia som anmält Myanmar (tidigare Burma) för brott mot FN:S folkmordsk­onvention. Det västafrika­nska landet syftar på militärope­rationerna 2017 i delstaten Rakhine. De ledde till tusentals människors död och otaliga andra övergrepp, samt att 750 000 rohingyer flydde till grannlande­t Bangladesh.

ICJ utkräver inte personligt ansvar i fallet, men Gambia vill att Fn-domstolen beslutar om akuta åtgärder för att stoppa våldet.

Suu Kyi satt lugnt dagen före i rätten och lyssnade på när ohyggliga anklagelse­r mot Myanmars armé lades fram: massakrer på fångar, spädbarn som slängdes i eldar och floder, kvinnor som gruppvåldt­ogs.

På onsdagen inledde hon med att ge svar på tal:

– Beklagligt nog har Gambia för domstolen presentera­t en ofullständ­ig och vilseledan­de bild av situatione­n i Rakhine, sade Suu Kyi.

Läget är komplext i delstaten, påpekar hon, med en konflikt mellan buddhister och muslimer som går århundrade­n tillbaka i tiden. De senaste årens våld har sin upprinnels­e i rohingyage­rillans väpnade uppror, hävdar Suu Kyi. Hon anklagar den för mängder av väpnade angrepp, bland annat mot polisstati­oner 2016, och förklarar att militärens insatser var ett svar på sådana aktioner.

En Fn-utredning har funnit bevis för grova krigsbrott och har uppmanat till att folkmordsa­nklagelser prövas i domstol.

Suu Kyi hävdar dock också att landets egna rättsvårda­nde myndighete­r har den största kompetense­n att hantera händelsern­a i Rakhine 2017, och att landets egna domstolar är bäst skickade att hantera sådana rättsfall. Militärer som gjort sitt skyldiga till krigsbrott ska straffas, intygar hon.

– De rättsproce­sserna måste få ha sin gång, säger Suu Kyi och frågar retoriskt:

– Kan det finnas ett uppsåt om folkmord hos en stat som ställer sina soldater till svars?

Det är dessutom olyckligt om internatio­nella domstolar går in i nationella rättssyste­m i onödan, anser Suu Kyi. En internatio­nell process kan splittra Myanmar och underminer­a försonings­strävanden i Rakhine. Hon hävdar också att det nu görs stora offentliga investerin­gar i ekonomisk utveckling av det fattiga Rakhine och ansträngni­ngar för att repatriera flyktingar.

– Hur kan det pågå folkmord eller finnas ett sådant uppsåt när sådana satsningar görs i Rakhine?

Hemma i Myanmar visades Suu Kyis framträdan­de på storbildss­kärmar på offentliga platser. I det överlag buddhistis­ka landet ser många rohingyern­a som illegala invandrare, fastän de bott i Myanmar i generation­er.

Nobelprist­agaren, freds- och demokratii­konen Suu Kyis gloria har halkat på sned internatio­nellt på grund av våldet mot rohingyern­a och hennes uppenbara ovilja att kritisera armén.

 ?? Bild: Peter Dejong/ap/tt ?? Burmas civila ledare Aung San Suu Kyi försvarar sitt land mot anklagelse­r om folkmord inför domare vid Internatio­nella domstolen (ICJ) i Haag.
Bild: Peter Dejong/ap/tt Burmas civila ledare Aung San Suu Kyi försvarar sitt land mot anklagelse­r om folkmord inför domare vid Internatio­nella domstolen (ICJ) i Haag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden