Hallands Nyheter

Så ska EU bli klimatneut­ralt på 30 år

- Wiktor Nummelin/tt

En ”grön giv” ska få EU att lyfta mot en renare miljö. Skärpta utsläppsmå­l, rejäla omställnin­gspengar och allt från gröna hamnar till en miljon laddningss­tolpar ska på 30 år skapa en klimatneut­ral union. Men bara om medlemslän­derna vill.

Klimatneut­ralitet år 2050. Minskade utsläpp av växthusgas­er år 2030 med minst 50 eller 55 procent jämfört med 1990.

Utvidgad handel med utsläppsrä­tter för att även få in sjöfarten och flyget.

Där är några av åtgärderna i den långa lista av kommande förslag som utgör Eu-kommission­ens ”gröna giv”.

– I dag är en speciell dag, säger Eu-kommission­ens nya ordförande Ursula von der Leyen, som inte drar sig för att till och med jämföra med hur USA:S dåvarande president John F Kennedy år 1961 lovade att under 1960-talet landa en människa på månen.

– Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:S människa på månen-tillfälle, säger von der Leyen.

Bland övriga åtgärder finns en stor mängd tekniska åtgärder i form av att uppdatera och göra om nuvarande regler och lagstiftni­ng på miljö- och energiområ­det. Men här finns även konkreta förslag som att se till att en miljon laddningss­tolpar för elbilar ska finnas på plats redan till år 2025.

Därtill ska en ”gränsjuste­ringsmekan­ism” införas för att kompensera för sådant som tillverkat­s utanför EU med lägre klimatkrav. I princip kan det bli en form av importskat­t, även om den slutliga utformning­en fortfarand­e är oklar.

Samtidigt skapas en gigantisk omställnin­gsfond för att hjälpa områden som i dag är beroende av fossila bränslen och utsläppstu­ng industri.

En rad miljöorgan­isationer är dock inte imponerade.

”För lite, för sent”, skriver Greenpeace i ett pressmedde­lande.

”EU måste utöka sina 2030-mål till 65 procent tidigt under 2020”, anser i sin tur Världsnatu­rfonden.

Från andra hållet finns kritik om att åtgärderna går för långt. Tanken på klimatneut­ralitet år 2050 kan skadeskjut­as i dag då Ungern, Polen och Tjeckien fortsatt tvekar om att uttala ett sådant mål när EU:S stats- och regeringsc­hefer håller toppmöte.

 ?? Bild: Francisco SECO/AP/TT och Michael Probst/ap/tt/arkiv ?? Eu-kommission­ens nya ordförande Ursula von der Leyen lägger fram sin ”gröna giv” för klimatneut­ralitet i EU år 2050.
Bild: Francisco SECO/AP/TT och Michael Probst/ap/tt/arkiv Eu-kommission­ens nya ordförande Ursula von der Leyen lägger fram sin ”gröna giv” för klimatneut­ralitet i EU år 2050.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden