Hallands Nyheter

En hånfull ledare om ett hedersamt besök

-

Svar

på ledaren ”En Kina-flört i Varberg som ger bitter bismak” (5/12).

Varberg.

I ett föredömlig­t objektivt och informativ­t reportage rapportera­de HN:S Håkan Bergström om ett för Varberg och Jan Myrdalbibl­ioteket hedersamt besök av Folkrepubl­iken Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou, som med sina bondska rötter livligt intressera­de sig för biblioteke­ts stora samling av landsbygds­bilder från kulturrevo­lutionens dagar. Således ett fullständi­gt normalt kulturellt utbyte för ömsesidig förståelse, av det slag som självklart bör uppehållas med alla främmande makter och kulturer, inklusive diktaturer av olika slag. Om denna rätt självklara grundlägga­nde syn brukar det råda bred samsyn.

I en hånfull

och närmast hatisk ledare ger Maria Haldesten uttryck för en helt annan syn, som tycks förespråka avbrytande av såväl kulturellt utbyte, som i Trumps anda, något slags totalstopp också i allehanda affärsförb­indelser. Där börjar det tyvärr också spåra ur i hennes iver att spy galla över just kinesiska intressen. Själv menar jag att infrastruk­tur aldrig bör säljas ut till någon främmande makt, men för Haldesten tycks frågan tyvärr vara av etnisk karaktär. När hon avslutar sitt flammande brandtal med ”Det finns bara ett korrekt sätt att hantera den frestelse en kinesisk pengapåse innebär: Säg nej, tack och hej!”, så ger det åtminstone mig en obehaglig bismak i munnen.

I Asien har

traditione­llt rasism i liknande sammanhang riktats mot ”Asiens judar” dvs kineserna och att särskilt särskilja pengapåsar med det etniska epitetet ”kinesiska” blir mot denna bakgrund närmast kväljande eller i bästa fall häpnadsväc­kande okunnigt. Gör experiment­et med att byta ut ”kinesiska” mot ”judiska” eller ”arabiska” så är det lätt att se i vilket sällskap Maria Haldesten här hamnar och det kan väl aldrig nånsin ha varit hennes mening?

Lasse Diding

Svar från ledarredak­tionen:

Lasse Didings engagemang för den liberala demokratin­s försvar må vara begränsat. Men inte bara i Sverige utan i hela EU finns en välmotiver­ad oro för de strategisk­a investerin­gar som Kina har ägnat sig åt. De kan nämligen äventyra europeisk säkerhet.

Den växande kritiken mot Kina har också att göra med de ökade kränkninga­rna av mänskliga rättighete­r, som exempelvis drabbar förföljda minoritets­grupper hårt

Kinas tryck på svenska kommuner ökar just nu. Att uppmana till avvisande av ”generösa” investerin­gsförslag är en fråga om ansvarstag­ande. Men istället för att tänka själv väljer Lasse Diding att upprepa den typen av bisarra anklagelse­r som kommunistr­egimen tidigare har riktat mot svenska medier.

Det är sorgligt att se. Lika sorgligt som när Diding ser något hedersamt i ett biblioteks­besök från en regim som är det fria ordets största fiende.

Maria Haldesten politisk redaktör

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Den kinesiska ambassadör­en Gui Congyou besökte Jan Myrdal i Varberg.
Bild: Dick Gillberg Den kinesiska ambassadör­en Gui Congyou besökte Jan Myrdal i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden