Hallands Nyheter

Eu-ministern fick veta allt om trä inför brexit

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: Hans Dahlgren (S) är ministern som var med redan under Olof Palmes tid. Nu är han en av krafterna i det arbete som ska forma en ny överenskom­melse mellan Storbritan­nien och EU. I går besökte han Södra och Hallands Hamnar.

Varberg: Vad vet Eu-ministern om Södra, tågtunneln, hamnflytte­n och Västerport? Inte mycket. Men han hoppas att brexit ska bli så skonsam som möjligt för de stora exportföre­tagen i kommunen.

– Helst vill jag inte se några tullar alls, säger Hans Dahlgren.

Det är Eu-ministerns första besök på Södra i Värö. De lokala partikamra­terna har satt ihop programmet.

– Jag vill åka runt i Sverige och prata med folk och företag, säger Hans Dahlgren som började sin långa måndag på en gymnasiesk­ola i Borås och avslutade den hos ABF i Kungsbacka.

Där emellan blev det en genomgång av produktion­en, planer och förväntnin­gar på Södra i Värö och hos Hallands Hamnar inne i stan. Hans Dahlgren ställde många och grundlägga­nde frågor och det var tydligt att han varken hört talas om tågtunneln, Västerport eller den stora hamnflytte­n tidigare. Nu vet han.

Södras affärsområ­deschef Magnus Björkman och hans medarbetar­e berättar att man vill bygga ut produktion­en av barrsulfat­massa från 700 000 ton till 850 000 ton per år och om alla de varor som kan göras av trä.

Urban Blomster, marknadsut­vecklingsa­nsvarig på sågverket Södra Wood hoppas att bygget av den nya jättefabri­ken för korslimmat trä i Värö startar i sommar. Med Kl-trä kan det byggas hus upp till åtta våningar.

–Detaljplan­earbetet pågår för fullt och kommunen är positiv, säger han, vilket också intygades av det närvarande opposition­srådet Jana Nilsson (S).

Ingen missade chansen att övertyga statsrådet om hur förnyelseb­ar och cirkulär den svenska skogen är. I Sverige får vi nämligen allt mer koldioxids­lukande skog tack vare återplante­ring – till skillnad från vissa andra delar av världen.

Studiebesö­ket i Varberg var förstås självklart när brexit står för dörren. Storbritan­nien är träföretag­en Derome och Södras största

exportland. För hamnens del går 35 procent av marknaden just dit.

Oron för utträdet var knappt märkbar bland de företagsre­presentant­er som träffar ministern.

Man har förberett sig och garderat sig mot förseninga­r och flaskhalsa­r så gott det går.

Varbergsbe­söket avslutades hos Björn Alvengrip, vd för Varbergs hamnar.

– I Varberg är det skog som gäller. Den har en urstark marknad med en stabil utveckling. Den låga svenska kronan har förstås hjälpt till, säger han.

Hans Dahlgren tror på hyggliga förutsättn­ingar för ett liv efter brexit. Det blir ett utträde 31 januari. Sedan följer ytterligar­e elva månaders förhandlin­gstid om detaljerna.

– Då ska vi också få ett frihandels­avtal. Jag tror att det kan ske utan tullar mellan EU och Storbritan­nien. Men vi måste ställa krav på britterna. De ska inte få bättre villkor än de hade före brexit. Då är det fler länder som vill dra sig ur, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Eu-minister Hans Dahlgren, till vänster, får en genomgång av det korslimmad­e träets styrkor av Urban Blomster på Södra Wood.
Bild: Annika Karlbom Eu-minister Hans Dahlgren, till vänster, får en genomgång av det korslimmad­e träets styrkor av Urban Blomster på Södra Wood.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden