Hallands Nyheter

Satsning på vattenåtgä­rder ger resultat

- Stefan Johansson

Halland: Vattenproj­ektet ”Samverkan ger framgång” fick nästan tre miljoner kronor av Havs- och vattenmynd­igheten för att arbeta med övergödnin­gsproblema­tik. Harald Lagerstedt är en av två åtgärdssam­ordnare som arbetar i projektet.

Arbetet med att minska läckaget från bland annat åkermarker har nu pågått i snart ett år.

Tanken är att åtgärdssam­ordnarna ska jobba nära lantbrukar­na och ta reda på vad som krävs för att mer ska göras.

– Mycket handlar det om att inspirera lantbrukar­na och se till att vi ska skapar både miljönytta och främja livsmedels­produktion­en. Detta gör vi på många olika sätt, säger Harald Lagerstedt.

Stor del av arbetet består i att vara ute och besöka gårdarna och prata med de som verkar där.

Det kan sedan handla om att få fram expertkuns­kap om specifika problem eller hjälpa till att ansöka om pengar så att en lantbrukar­e kan få medel för att genomföra en åtgärd.

– Det finns ett stort engagemang hos lantbrukar­na. De flesta vill göra mer, säger Harald Lagerstedt.

Hittills har arbetet gått över förväntan berättar Lagerstedt. Möten som de har anordnat har varit välbesökta och redan är flera åtgärder på gång.

– Jag är överraskad över hur lätt det har varit att få folk att snacka om det här och få komma ut på besök. Det känns verkligen bra och det är spännande att få jobba med detta, säger Harald Lagerstedt.

Men än återstår det mycket arbete för åtgärdssam­ordnarna. Projektet kommer att fortsätta även under hela 2020.

– Det är mycket fokus på klimat just nu och vattnet är kopplat till det. Det är viktigt att vattenfråg­orna kommer upp på agendan och det kommer vi att fortsätta jobba för, säger han.

 ?? Bild: Annnika Karlbom ?? ”Det är viktigt att vattenfråg­orna kommer upp på agendan och det kommer vi att fortsätta jobba för”, säger Harald Lagerstedt.
Bild: Annnika Karlbom ”Det är viktigt att vattenfråg­orna kommer upp på agendan och det kommer vi att fortsätta jobba för”, säger Harald Lagerstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden