Hallands Nyheter

Eva älskar fjällen och leder vänner på årliga vandringar

Eva Järkensted­t leder varje sommar en samling kvinnor – de flesta Lottor – på fjällvandr­ing. – Det är en kompistur för oss och ett sätt att komma iväg, koppla av och ladda batteriern­a.

- Per Kågström per.kagstrom@hn.se 010-471 51 33

Det säger Eva Järkensted­t när vi träffar henne hemma i villan i Haverdal, långt ifrån fjällvärld­en. Till vardags är 58-åriga Eva kapten vid flygvapnet och bevakar Sveriges gränser, från en plats ”någonstans i Skåne”.

Mer får vi inte veta om Evas jobb, men desto mer om hennes fjällvandr­ingar som finns dokumenter­ade i bloggar och på vackra fotografie­r.

Den senaste turen ägde rum i somras i Sarek och var väldigt lyckad, enligt Eva:

– Trots att vädret var jobbigt.

Var det regn och storm?

– Nej, tvärtom. Det var blå himmel, 32 grader varmt och vi vandrade med 27 kilo packning på ryggen. Det var hårt men det gick ändå, säger Eva som i sanning även har upplevt motsatsen.

– Allra värst var det 2004 när vi gick mellan Abisko och

Kilpisjärv­i i Finland. Regnet vräkte ner hela tiden och vi fick kliva på hala stenar och pulsa genom tung snö. Några var så blöta och trötta när vi kom till Treriksrös­et att de inte orkade dricka skumpa. Men jag fick dem att ändra sig.

Vädret stoppar er inte?

– Nej, vi klarar alla sorter. Men givetvis skulle vi inte gå ut om det varnades för en svår storm.

Evas första kontakt med fjällvärld­en var 1980, när hon åkte med sina föräldrar till Grövelsjön i Dalarna.

– Jag slogs av lugnet och mäktighete­n i naturen, säger Eva som har återvänt till Grövelsjön, och sedan länge åker dit varje år med sin egen familj.

– Förr om åren hade vi med barnen och de senare åren även barnbarnen.

De mera krävande fjällvandr­ingarna har sin bakgrund i Evas jobb som militär. Hon tillhörde den första kullen kvinnor som 1980 ryckte in i lumpen vid F16 i Uppsala. Några år senare utbildade hon sig till officer och var klar 1986.

Långt senare, på hösten 2001, fick några lottor höra att Eva hade lett värnplikti­ga i en tremilamar­sch – och ville göra detsamma.

– På sommaren 2002 gick vi därför Karolinerm­arschen från Tydal i Norge till Handöl i Sverige. Vi sov några nätter i raststugor och resten i tält.

Vandringen blev en succé och sedan dess har Eva varit i fjällen med fem-sex kvinnor varje år.

– När vi går blir vi tystare och tystare medan alla försjunker in i sig själva. Sedan pratar vi desto mer när vi tar rast.

Nästan alla deltagare har anknytning till Lottakåren.

– Några har vandrat med mig nästan varje år, andra kommer och går, säger Eva.

65-åriga Lisbeth Larsson från Halmstad deltog redan första året 2002, och har bara missat två somrar.

– Den ena gången var jag på utbildning och andra gången föddes mitt första barnbarn, säger Lisbeth som menar att vandringar­na med Eva har blivit ett behov.

– Vi har en fin gemenskap i gruppen och jag får såväl mental avkoppling som fy

När vi går blir vi tystare och tystare medan alla försjunker in i sig själva. Sedan pratar vi desto mer när vi tar rast.

Eva Järkensted­t

sisk träning, säger Lisbeth som har många vackra ord att säga om sin fjällguide.

– Eva är så bra på att leda och lära ut, på ett lugnt och behagligt sätt.

Lisbeth ska vara med sommaren 2020, när Eva Järkensted­t planerar en vandring från Narviksfjä­llen i Norge till Kebnekaise i Sverige.

Eva har själv varit uppe på

Sydtoppen sju gånger och 2018 ledde hon gruppen upp på Norges två högsta berg: Galdhöpigg­en och Glittertin­d.

– Jag hoppas att vi även kan avsluta sommarens tur med ett toppbesök på Kebnekaise, säger Eva.

 ??  ?? Eva Järkensted­t på Kebnekaise­s sydtopp 2017. Det var sjunde gången hon tog sig upp, och till sommaren hoppas hon på ett till toppbesök, tillsamman­s med de andra vandrarna.
Eva Järkensted­t på Kebnekaise­s sydtopp 2017. Det var sjunde gången hon tog sig upp, och till sommaren hoppas hon på ett till toppbesök, tillsamman­s med de andra vandrarna.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ?? Bild: Privat ?? Här är Sarekgänge­t som vandrade i hettan 2019. Från vänster Anna Hed, Lisbeth Larsson, Kristina Järkensted­t Edefell, Linnéa Nybergh och Eva Järkensted­t fotografer­ade vid Övre leden vid Rapadalen.
Bild: Privat Här är Sarekgänge­t som vandrade i hettan 2019. Från vänster Anna Hed, Lisbeth Larsson, Kristina Järkensted­t Edefell, Linnéa Nybergh och Eva Järkensted­t fotografer­ade vid Övre leden vid Rapadalen.
 ?? Bild: Privat ?? Eva Järkensted­t är uppe på Skierfekli­ppan och spanar över Rapadalen.
Bild: Privat Eva Järkensted­t är uppe på Skierfekli­ppan och spanar över Rapadalen.
 ?? Bild: Privat ?? Sarekgänge­t 2019 fotografer­at vid Snávvávagg­e.
Bild: Privat Sarekgänge­t 2019 fotografer­at vid Snávvávagg­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden