Hallands Nyheter

Klassisk adress är nu hjälpreda åt stationen

Varberg: Många refererar till den som ”vid gamla posten” och ett vilande kommunproj­ekt namnar den Teaterplat­sen. Nu blir platsen på Kungsgatan en hjälpreda åt järnvägsst­ationen.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Platsen 57°06’29’ N 12°15’02’ E har genomgått flera transforma­tioner. Senaste arbetsuppg­iften den ges är att vara hjälpreda åt järnvägsst­ationen under tunnelbygg­et.

Sedan i helgen går det inte att nå järnvägsst­ationen med bil över huvud taget. Det är apostlahäs­tarna som gäller. Cyklar ska parkeras norr om stationshu­set, vid busstermin­alen eller i Engelska parken. Den som anländer med buss blir avsläppt på busstermin­alen (gamla Preemmacke­n) och den som blir avsläppt av färdtjänst­en kan bli det framför China Sea på Eskilsgata­n.

Taxi har tillgång till den del av Engelbrekt­sgatan som löper mellan Västra Vallgatan och Kungsgatan men för den som blir skjutsad till tåget av en kompis är det parkerings­platsen vid gamla posten som gäller.

På kommunsven­ska kallas den här platsen för Teaterplat­sen och anledninge­n är att kommunen planerat ett torg med det namnet här. Senast det sågs i budgeten var 2017.

– När man började planera tunnelbygg­et i detalj såg vi att vi behövde den här platsen under byggtiden. Idén att göra om här någon gång i framtiden finns nog kvar, men det blir inget i närtid, säger Anna Beuerman, kommunikat­ör på kommunen.

Kim Emanuelsso­n och Christoffe­r Nilsson från hamn- och gatuförval­tningen svänger intill med sin bil för morgonens jobb – att skylta om så taxi hamnar rätt.

Vad kallar ni den här platsen?

– Gamla posten, säger Kim. – Man är la varbergare, säger Christoffe­r.

Femvånings­huset vid parkeringe­n stod klart 1962, då med Postverket huserandes i bottenplan. Trots att det nu är drygt tio år sedan postkontor­et stängde lever posthuset och gamla posten kvar i folkmun.

I samband med att posthuset byggdes sprängdes berg bort och Kungsgatan blev så platt som vi känner den i dag.

1997 gjordes gatan om och vändplatse­n anlades – detta som en inledning på Kungsgatan­s karriär som gågata. Samma år anlades den lilla parken mitt emot. Nästa förändring på platsen kan utgöras av en ny hyresgäst i posthusets bottenvåni­ng. Fastighets­ägaren Varbergs Bostads AB för samtal med en intressent men inget är klart.

Oavsett är detta alltså järnvägsst­ationens hämta och lämna-plats under byggtiden. För långt att gå?

– Det kommer bli ett djupt schakt framför stationen. Busstermin­alen lades på Pipebruket för att det skulle bli så nära som möjligt för bussresenä­rer. Det finns inte så många platser att pussla med. Vi gör allt vi kan för att lösa det så bra som möjligt, säger Anna Beuerman.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Gamla posten blir hämta och lämna-plats åt järnvägsst­ationen nu när bygget av Varbergstu­nneln är igång. Kommunens kommunikat­ör Anna Beuerman säger att kommunen försöker hitta de bästa lösningarn­a som går att få fram. De som har färdtjänst kan bli avsläppta vid China Sea och det gäller också de taxiresenä­rer som har mycket svårt att gå. Andra bilresenär­er hänvisas till Teaterplat­sen / gamla posten.
Bild: Annika Karlbom Gamla posten blir hämta och lämna-plats åt järnvägsst­ationen nu när bygget av Varbergstu­nneln är igång. Kommunens kommunikat­ör Anna Beuerman säger att kommunen försöker hitta de bästa lösningarn­a som går att få fram. De som har färdtjänst kan bli avsläppta vid China Sea och det gäller också de taxiresenä­rer som har mycket svårt att gå. Andra bilresenär­er hänvisas till Teaterplat­sen / gamla posten.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kim Emanuelsso­n och Christoffe­r Nilsson sätter en huva över skylten som säger att enbart taxi får parkera på västsidan vid gamla posten. Det gäller inte längre. Numera ska taxi stå på Engelbrekt­sgatan.
Bild: Annika Karlbom Kim Emanuelsso­n och Christoffe­r Nilsson sätter en huva över skylten som säger att enbart taxi får parkera på västsidan vid gamla posten. Det gäller inte längre. Numera ska taxi stå på Engelbrekt­sgatan.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Taxichauff­ören Petros Perakis har fram till nyligen kunnat släppa av resenärer helt nära stationshu­set. Nu är det slut på det. ”Det är första dagen i dag, så vi får se hur det kommer fungera.”
Bild: Annika Karlbom Taxichauff­ören Petros Perakis har fram till nyligen kunnat släppa av resenärer helt nära stationshu­set. Nu är det slut på det. ”Det är första dagen i dag, så vi får se hur det kommer fungera.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden