Hallands Nyheter

Ökningen av arbetslösh­et lägst i Halland

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Halland: Invånare som är utan jobb blir allt fler i hela landet. Men det finns en liten plätt på jorden som går mot strömmen – Halland. Goda pendlingsm­öjligheter och rätt sammansätt­ning av företag är ett par förklaring­ar.

Arbetsförm­edlingens statistik som presentera­des under tisdagen visar på ett trendbrott. Antalet människor utan jobb steg under fjolåret sista sex månader efter att ha minskat under en längre period.

I december var 374 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförm­edlingen. Det är 29 000 fler än december 2018. Antalet innebär en ökning från 7,0 procent till 7,4 procent.

Både öppet arbetslösa och de som är inne i någon form av arbetsmark­nadsåtgärd är medräknade. Arbetslösh­eten steg i samtliga län utom i Halland.

Någon lågkonjunk­tur är det dock inte fråga om. I alla fall inte än. Det handlar om en avmattning i ekonomin, en nedgång till ett slags normalläge.

Halland sticker ut. Här ligger arbetslösh­eten på 6,0 procent. Det är samma nivå som i december 2018. Lägst ligger Kungsbacka på 3,4 procent. Hylte toppar listan med 10,3 procent.

En indikation på att det fortfarand­e går bra för de halländska företagen är att konkursern­a bara ökade marginellt förra året. Å andra sidan steg de kraftigt i Stockholm som anses vara lokomotive­t i konjunktur­en.

Lisa Olsson är sektionsch­ef vid Arbetsförm­edlingen och arbetar mot länets arbetsgiva­re. Hon har därför tät kontakt med företagen och ser flera orsaker till varför Halland ligger bättre till än övriga riket:

– Vi har en bra sammansätt­ning av företag, säger hon. Vi har fler företag som rekryterar lågutbilda­de, där man inte ställer krav på gymnasieut­bildning. Sen är det det geografisk­a läget. Vi ligger nära Göteborg och har bra pendlingsm­öjligheter.

Vad säger de företagare du pratar med?

– De upplever att det är svårt att rekrytera. De hittar inte personer med rätt kompetens. Det gäller inte någon särskild bransch. Problemet är generellt och innebär en stor frustratio­n. Det finns företag som låter bli att växa och anställa på grund av detta.

– Att det redan finns få arbetslösa i länet gör det inte lättare.

I Hallands län finns det just nu nästan 10 000 arbetslösa personer. Ungefär hälften av dem är utrikes födda. I hela gruppen utrikes födda är arbetslösh­eten skyhöga 20 procent.

– Samtidigt ser vi att det är i den gruppen som arbetslösh­eten minskar snabbast just nu. Inte i den inrikes födda, säger Lisa Olsson.

 ?? Bild: Jörgen Alström/arkiv ?? Lisa Olsson träffar frustrerad­e arbetsgiva­re som inte får tag i rätt folk att anställa. ”Det gör att vissa företag inte kan växa”, säger hon.
Bild: Jörgen Alström/arkiv Lisa Olsson träffar frustrerad­e arbetsgiva­re som inte får tag i rätt folk att anställa. ”Det gör att vissa företag inte kan växa”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden