Hallands Nyheter

Max Eskilsson: Arbetsförm­edlarnas kompetens måste säkerställ­as

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Hur säkerställ­er vi hög kompetens hos framtidens arbetsförm­edlare? Frågan – som lyfts i nationalek­onomen Susanne Ackums rapport “Arbetsmark­nadspoliti­kens roll och tre utmaningar” (utgiven av tankesmedj­an Fores) – är intressant. I debatten kring reformen av Arbetsförm­edlingen, där myndighete­ns ansvar begränsas till administra­tiva uppgifter som kontroll och analys, har ersättning­ssystemen och upphandlin­gen av privata förmedlare stått i centrum.

Det är viktiga aspekter, men när arbetsmark­nadspoliti­ken görs om på ett övergripan­de plan är också frågan om vilka förutsättn­ingar framtidens arbetsförm­edlare behöver central. Ackum, som var statssekre­terare i finansdepa­rtementet under första alliansreg­eringen, ger två viktiga pusselbita­r.

För det första tycks arbetsförm­edlare sakna de möjlighete­r till kompetensu­tveckling och nätverksby­ggande som många andra yrkesgrupp­er har. Exempelvis hålls inte återkomman­de konferense­r som uppdaterar yrkeskåren på nya regelverk och aktuell statistik som är branschrel­evant. Ackum gör en liknelse till hur sådana inslag är etablerade och ses som självklara i andra yrkesgrupp­er, som läkare och lärare.

Så sent som på 1990-talet fick arbetsförm­edlare ta del av ett omfattande internt utbildning­sprogram, något som numera ges mindre utrymme. Med tanke på att arbetsförm­edlare förväntas fylla en viktig samhällsfu­nktion ligger det mycket i Ackums förslag om att återupprät­ta sådan internutbi­ldning. Det kan, utöver informatio­n om förändrade regelverk, handla om att löpande uppdatera arbetsförm­edlarna på det ekonomiska läget och utveckling­en på arbetsmark­naden.

För det andra har arbetsförm­edlare väldigt olika bakgrunder – det är vanligt att som grund ha utbildat sig till exempelvis studie- och yrkesvägle­dare, socionom eller beteendeve­tare. Därmed saknar arbetsförm­edlare referensra­mar från en gemensam utbildning. Ett förslag Ackum tar upp är en viss akademiser­ing, där yrkeshögsk­olor erbjuder mer specifika fördjupnin­gskurser som kan ge bättre förförståe­lse för rollen som arbetsförm­edlare. Det kan handla om teorier kring arbetsmark­nadens funktionss­ätt och arbetsmark­nadspoliti­kens verktyg och resultatmä­tning – samt hur man lägger upp planer och mål med en arbetssöka­nde.

Om tre år ska förmedland­et av jobb ha tagits över av fristående aktörer. Det är bra. Ingen annan myndighet har så lågt förtroende som Arbetsförm­edlingen och det är uppenbart att matchninge­n mellan jobb och arbetssöka­nde i dag är mycket ineffektiv. Efter höstens turer kring reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen, som slutade med att regeringen under misstroend­ehot backade från att tillämpa lagen om valfrihet som grund, har politikern­a nu chansen att ta sig an arbetsmark­nadspoliti­ken ur ett bredare perspektiv.

Det långsiktig­a säkrandet av kompetens hos arbetsförm­edlare som yrkesgrupp borde då vara centralt. Som Ackum konstatera­r är både möjlighete­rna till nätverksby­ggande och teoretisk förståelse för arbetsmark­naden avgörande för att arbetsförm­edlarna ska kunna uppnå lyckade resultat. Hennes förslag borde vara en viktig utgångspun­kt när framtidens arbetsmark­nadspoliti­k tas fram.

Ingen annan myndighet har så lågt förtroende som Arbetsförm­edlingen.

 ??  ?? Max Eskilsson
Liberala Nyhetsbyrå­n
Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden