Hallands Nyheter

Inte lönsamt att driva reaktorern­a vidare

-

Svar

på ”Riksdagen har en möjlighet att stoppa stängninge­n” (14/1).

Kärnkraft. Nedrustnin­gen av Ringhals är i full gång. Vattenfall­s styrelse, som äger majoritete­n av Ringhals, har beslutat om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och om ett år ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorern­a har planerad drift in på 2040-talet.

Orsaken? Det är inte ekonomiskt lönsamt att driva dem längre.

I en märklig debattarti­kel i HN försöker Bengt Eliasson (L) att måla upp en konflikt i frågan. En konflikt som inte finns.

Ringhals ägare har gjort en långsiktig bedömning av kostnadern­a för att hålla igång Ringhals. Den bedömninge­n har visat att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorern­a än vad de skulle tjäna på dem. Det handlar mer om att anläggning­en behöver moderniser­as, än hur elpriserna ser ut.

Detta är Bengt Eliasson väl medveten om. Några frågor: Om Eliasson nu vill att staten ska gå in och ta över driften av Ringhals, gäller det då bara Ringhals, eller all energiprod­uktion? Hur ska Vattenfall­s ledning tolka Eliassons förslag? Är förtroende­t för Vattenfall förverkat från Eliassons sida? Finns det andra områden som Eliasson anser att staten ska ta över? Skolan? Vården? Järnvägen?

Jag ses gärna över en fika för att diskutera vidare. Adnan Dibrani (S) riksdagsle­damot

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Adnan Dibrani (S)
Bild: Annika Karlbom Adnan Dibrani (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden