Hallands Nyheter

Låt oss för en gångs skull göra oss kvitt kärnkraft

-

Svar

på ”Trist att Ringhals förtidsstä­nger två reaktorer” och ”Ringhals 2 stängd – inte helt logiskt” (7/1).

Kärnkraft. Kärnkrafts­debatten släpper inte greppet om oss. Bengt Åke Salsgård och Per Eriksson fortsätter diskussion­en i samband med stängninge­n av Ringhals 2.

För mig är det kristallkl­art. Sunt förnuft bör vägleda. Förespråka­rna menar att vi under några decennier ska producera en del av vår elförsörjn­ing med en teknik som kommer att utsätta mänsklighe­ten för fara i 100 000 år. Detta är helt orimligt – speciellt när vi inte behöver det.

Det är viktigt att ha ett brett synsätt kring vår energisitu­ation. Problemet är inte bara en tillförsel­fråga i tron att det råder brist på energi, när det egentligen är tvärt om. Kärnkraft har vi huvudsakli­gen för att klara effekttopp­arna i elsystemet. Därför är det viktigt att reducera de effekttopp­ar som utmanar baskraften. Och vi har en hel del alternativ att jobba med.

Kraftvärme producerar både el och värme. När det är kallt ute behövs värme. När värmen produceras alstras även el, med andra ord två flugor i en smäll. Vår digitalise­ring kan med smarta nät styra bort effekttopp­ar. Dagens elbatterie­r är inte tänkta att lagra el från sommar till vinter. De är mer lämpade för att kapa tillfällig­a effekttopp­ar och nyttja solel över hela dygnet. Elanvändni­ng kan prisas ut vid höga belastning­ar.

Energieffe­ktiviserin­g i stort och smått sparar inte bara energi utan minskar också effektbeho­vet. Vi kan för uppvärmnin­g välja andra energibära­re än el och därmed begränsa effekttopp­arna, till exempel genom att ersätta elburen uppvärmnin­g med biobränsle­producerad värme.

Det arbetas för lite med beteende. Om vi vet att något är farligt, dyrt eller belastande i allmänhet är det troligt att den medvetenhe­ten ändrar vårt konsumtion­smönster för el.

Utmaningen ligger inte i att någon enskild energikäll­a ska lösa vår energiförs­örjning, som många gör gällande. Det gäller att se möjlighete­rna – i ett bredare perspektiv. Låt oss en gång för alla göra oss kvitt kärnkraft och satsa på det självklara – det förnybara! Lars Andrén

Falkenberg

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? En av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftv­erk stängdes vid årsskiftet. Om ett år ska ytterligar­e en reaktor avvecklas.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt En av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftv­erk stängdes vid årsskiftet. Om ett år ska ytterligar­e en reaktor avvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden