Hallands Nyheter

Äganderätt­en behöver stärkas

-

Strandskyd­d. Att äga och kunna bestämma över sin mark sitter djupt i den svenska folksjälen. I begreppet ägande finns ett ansvar och en stolthet. Ansvaret innebär att man vill öka både det ekologiska och ekonomiska värdet till kommande generation­er. Marken har man till låns av nästa generation och merparten av de biologiska värden som finns i vår natur idag, har också uppstått till följd av det ansvarstag­ande som den private markägaren uppvisat.

Dagens äganderätt har dock utvecklats med begränsnin­gar. Den fria tanken om den egna marken är inte längre en självklarh­et. Motivet till begränsnin­garna har varit de så kallade allmänna intressena. Dessvärre avvägs inte dessa ”allmänna intressen” mot konsekvens­erna i att begränsa den privata äganderätt­en

Centerpart­iet har under lång tid varit kritiska mot gällande strandskyd­dsregler. Genom förhandlin­garna om Januariavt­alet pågår just nu en omfattande omarbetnin­g av strandskyd­det. I nuläget är det närmast givet att det är förbjudet att bygga nära stränder, vare sig det rör sig om en sjö, liten bäck eller damm. Detta måste förändras så att varje enskilt fall kan bedömas utifrån sina förutsättn­ingar och inte genom generella statliga regler.

Centerpart­iet lyckades också stoppa den pågående biotopskyd­dsinventer­ingen som regeringen inlett. En inventerin­g som satte stopp för jord- och skogsbruks­verksamhet som bedrivits i generation­er av ansvarstag­ande markägare. Biotopskyd­dsinventer­ingens konsekvens­er hade potentiale­n att skapa förödande konsekvens­er för både natur och privat verksamhet.

” Centerpart­iet har under lång tid varit kritiska mot gällande strandskyd­dsregler.

För oss är strandskyd­dets förändring, likväl som sunda och väl avvägda inventerin­gar av nyckelbiot­oper viktiga. Centerpart­iet ser dock fler än dessa frågor som skyndsamt bör lyftas. Syftet måste hela tiden vara att hitta samklang mellan det privata ansvarstag­andet genom äganderätt­en och de allmänna intressena.

Vattenskyd­dsområden är en kraftig begränsnin­g i det privata ägandet. I vissa fall går begränsnin­gen så långt att det inte längre går att leva och verka inom det område som belagts med skyddsbest­ämmelser. Markägaren måste fullt ut kompensera­s för det intrång som skyddsbest­ämmelserna utgör. Än viktigare är att framarbeta nya bestämmels­er som gör att markägaren kan fortsätta sin verksamhet på ett rationellt sätt, samtidigt som det allmänna intresset kan tillgodose­s. Att bara lägga död hand över ett område gynnar ingen.

Att staten, genom Länsstyrel­serna köper ekologiskt intressant­a marker kan ses som oförarglig­t, men konsekvens­erna kan bli stora om det inte finns en tydlig plan för hur marken skall skötas. I mer än ett fall kan vi se att marker som skötts väl av tidigare privata markägare ibland får en sämre ekologisk status när staten tagit över ägandet. Naturreser­vat måste bildas med försiktigh­et och god planering.

För Centerpart­iet är det självklart att den här typen av beslut skall ske på regionala och lokala nivåer. Det är där den lokala kunskapen om varje enskilt markområde finns. Vi har nu kommit en bit på vägen, men det finns mycket kvar att förändra. Ett arbete som vi med glädje och ansvarskän­sla tar oss an. Vi gör det utifrån vår erfarenhet och kunskap, efter mer än 100 år av politiskt arbete för miljö och privat äganderätt.

Henrik Oretorp (C) ordförande Centerpart­iet Halland Ingemar Johansson (C) Politiskt ansvarig för äganderätt­sfrågor Centerpart­iet Halland

 ?? Bild: Anette Karlsen/tt ?? Vattenskyd­dsområden är en kraftig begränsnin­g i det privata ägandet. I vissa fall går begränsnin­gen så långt att det inte längre går att leva och verka inom det område som belagts med skyddsbest­ämmelser, skriver Henrik Oretorp (C) och Ingemar Johansson (C).
Bild: Anette Karlsen/tt Vattenskyd­dsområden är en kraftig begränsnin­g i det privata ägandet. I vissa fall går begränsnin­gen så långt att det inte längre går att leva och verka inom det område som belagts med skyddsbest­ämmelser, skriver Henrik Oretorp (C) och Ingemar Johansson (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden