Hallands Nyheter

Polisen varnar för liga efter sadelstöld

- Erika Arnadottir erika.arnadottir@hn.se 010-471 51 82

Halland: Sadlar för hundratuse­ntals kronor stals från Torstorps gård natten till tisdagen. Enligt Hallandspo­lisen kan det röra sig om en internatio­nell liga.

– De visste exakt vad de skulle ha, säger Svante Johansson.

Under natten mot tisdagen bröt någon upp dörren till sadelkamma­ren på Torstorps gård i Grimeton. Sadlar till ett värde av 300 000400 000 kronor stals i samband med inbrottet.

– Det var stalltjeje­rna som skulle fodra som upptäckte att det var uppbrutet. Det fruktansvä­rt tråkigt att detta händer, men man har nästan bara gått och väntat på det, säger Svante Johansson som driver Torstorps gård.

Polisen i Halland gick på tisdagen ut i sociala medier med en uppmaning till stallägare att se över lås och fönster, och att vara extra uppmärksam­ma på bilar som man inte känner igen. Anledninge­n till det är att flera stall i Västsverig­e fått påhälsning av tjuvar den senaste tiden. I mitten av december anmäldes åtta inbrott, liknande det i Grimeton, i Kungsbacka kommun. Och månaden dessförinn­an slog tjuvar till inte mindre än 26 gånger i polisområd­et Fyrbodal i Västra Götaland – varav 13 fall rör stulna sadlar.

– Vi tror att det rör sig om samma gärningsmä­n som förflyttar sig runt om i regionen. Troligtvis är de tillbaka efter ett uppehåll över jul och nyår, och det finns helt klart anledning att tro att det kan fortsätta i Halland de närmsta dagarna, säger Niklas Rånge, analytiker på brottssamo­rdningen i Halland. Vad är det som gör att ni kopplar brotten till varandra?

– Det har varit ett liknande tillvägagå­ngssätt. Godset man väljer att tillgripa är hästsadlar, och i vissa fall verktyg, maskiner och dylikt som finns i gårdsmiljö.

– Vi tror att det rör sig om internatio­nella brottsnätv­erk, och att stöldgodse­t transporte­ras utomlands. Det har vi sett tidigare år, säger Niklas Rånge.

Polisen har i nuläget inga misstänkta gärningsmä­n, och heller inga spår efter dem.

– Vi är i nuläget beroende av hjälp från allmänhete­n. Har man gjort intressant­a iakttagels­er som kan sättas i samband med detta kan man tipsa polisen på 114 14, säger Niklas Rånge.

I två fall, i Västra Götaland, har inbrottstj­uvar tagits på bar gärning.

– Det finns uppgifter som talar för att de kan vara kapabla till grovt våld, och därför uppmanar vi folk att inte ingripa själva om de uppmärksam­mar ett pågående brott utan i stället ringer 112, säger Niklas Rånge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden