Hallands Nyheter

Skärpta krav på behandling­ar i den växande skönhetsbr­anschen

- Malin Strandberg

Varberg: Den växande skönhetsbr­anschen är under lupp. En ny lag är på ingång för att öka säkerhet för den som väljer att byta ut sminket mot sprutor och nålar.

I dag kan vem som helst utföra fettsugnin­g, bröstimpla­ntat och läppförsto­ringar. Det finns inga krav på kompetens eller utbildning för att få utföra injektions­behandling­ar och estetiska kirurgiska ingrepp.

Men en förändring är på gång – regeringen gav i höstas förslag på skärpta krav på skönhetsbe­handlingar.

Den danska läkaren Kira Kristiane Bech som nyligen har startat en klinik som bland annat erbjuder estetisk dermatolog­i i Varberg välkomnar regeringen­s lagförslag.

– Det är oansvarigt att det inte är reglerat. Välj alltid en sjuksköter­ska, läkare eller tandläkare. Se till att träffa personen innan och få informatio­n om risker, speciellt om det är ingrepp med fillers.

Fillers används vid till exempel läppförsto­ringar eller rynkbehand­lingar. Enligt Bech kan ingreppet leda till – i sällsynta fall – blindhet eller blodpropp i hjärnan. Ämnet som används kan klumpa ihop sig och orsaka en propp. För att förhindra det behöver behandlare­n lösa upp fillers som hamnat i ett blodkärl.

– Du måste veta hur du ska hantera en sådan situation. Ju mer försiktig man är desto mindre är risken, men det kan hända även den bästa kirurgen, säger Kira Kristiane Beach.

Hon delar sin tid mellan Köpenhamn, där hon arbetar som allmänläka­re, och sin klinik i Varberg. I Danmark har det sedan 2007 funnits föreskrift­er som reglerar hur estetiska behandling­ar får utföras.

Men det dröjer tills Sverige är med på tåget. Inte förrän i januari 2021 föreslås de skärpta kraven träda i kraft. Då kommer endast sjuksköter­skor, läkare och tandläkare får ge injektions­behandling­ar och endast specialist­läkare ska få utföra plastikkir­urgi.

Bech är ansluten till Estetiska injektions­rådet som är en oberoende organisati­on bestående av en sammanslut­ning av fristående specialist­er.

Vad krävs för att bli certifiera­d?

– Legitimera­de läkare, sjuksköter­skor och tandläkare kan bli certifiera­de av oss. De måste även klara av ett teoretiskt tufft prov, där man ska kunna detaljerad anatomi och diagnostis­era och behandla olika biverkning­ar och veta hur man rapportera­r biverkning­ar. Vidare ska man skriva på ett etiskt kontrakt där man bland annat åtagit sig att följa Socialstyr­elsens regler för journalför­ing och använda produkter som är godkända i Sverige, säger Ulf Samuelson, plastikkir­urg och en av specialist­erna bakom Estetiska injektions­rådet.

Vilka fler certifikat är att lita på?

– Vem som helst kan starta ett certifikat. Efter oss har det startats flera stycken – det är en djungel. Jag har försökt driva på en reglering i tio års tid. Danmark har varit ett föregångsl­and men i Sverige har det gått extremt långsamt, säger Ulf Samuelson.

 ??  ?? PRF (Pure Facial aesthetics) som även går under namnet vampyrbeha­ndlingen och är en metod för att föryngra huden. Vid metoden används komponente­r från patientens eget blod.
PRF (Pure Facial aesthetics) som även går under namnet vampyrbeha­ndlingen och är en metod för att föryngra huden. Vid metoden används komponente­r från patientens eget blod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden