Hallands Nyheter

Polisen vill ha försvarets stöd vid gråzonsläg­e

- Anja Haglund/tt

Rikspolisc­hefen vill att Försvarsma­kten ska kunna stötta polisen mer än i dag om Sverige drabbas av en upptrappad gråzonspro­blematik.

Ökade ordningsst­örningar, svårförkla­rliga olyckor, fysiska sabotage och cyberangre­pp. En eskalerand­e gråzonspro­blematik skulle sätta polisen under hård press. Samtidigt har myndighete­n redan i dag svårt att klara sitt uppdrag i takt med att skjutninga­r och sprängning­ar ökat kraftigt.

I ett upptrappat läge kommer polisen att behöva stöd och enligt rikspolisc­hefen kan den komma från försvaret.

– Vi har i fredags lämnat en skrivelse till regeringen där jag hemställt att polisen ska kunna använda Försvarsma­kten även i en större gråzonspro­blematik, säger Anders Thornberg.

Militären bör även kunna kallas in vid ett terroratte­ntat eller en liknande situation ”som kraftigt avviker från det normala” och kräver polisens åtgärder, anser han. Redan i dag kan polisen använda försvaret som stöd till bekämpning av terrorism, men det är hårt reglerat.

Vad skulle försvaret kunna bidra med i en gråzonspro­blematik?

– Man skulle kunna förstärka polisen, under polisens befäl, det är viktigt att understryk­a. Göra vissa bevaknings­åtgärder, finnas på olika platser, hjälpa till med kunskap om bomber och annat, ställa transporte­r eller resurser till förfogande, säger Anders Thornberg.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Rikspolisc­hefen Anders Thornberg.
Bild: Henrik Montgomery/tt Rikspolisc­hefen Anders Thornberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden