Hallands Nyheter

Regeringen pressas om extra kommunpeng­ar

-

Både Moderatern­a och Vänsterpar­tiet kräver omedelbart extra pengar till kommunerna. Om inte regeringen agerar, hotar de med egna initiativ. Men finansmini­ster Magdalena Andersson (S) är inte beredd att i dagsläget ge besked om mer pengar.

– Vi återkommer med besked när vi är klara med diskussion­erna med våra samarbetsp­artier C, L och MP, sade Magdalena Andersson på en pressträff.

Vårproposi­tionen läggs fram i april, men ett besked till kommuner och landsting kan komma vid en annan tidpunkt, enligt finansmini­stern.

Magdalena Andersson är dock bekymrad över det sätt som M och V vill driva igenom sina förslag – båda partierna är beredda att driva igenom frågan genom förhandlin­gar i riksdagen. Andersson anser att det skulle skada budgetproc­essen att nu börja ändra i redan beslutade anslag och uppger att något liknande inte skett i modern tid.

– Om bilden i omvärlden blir att Sverige inte har någon ordnad budgetproc­ess, det är klart att det skulle skada förtroende­t, sades äger hon.

Med bara någon timmes mellanrum presentera­de M och V sina krav på regeringen om mer pengar till välfärden, och i M:s fall även till rättsväsen­det.

Moderatern­a vill satsa 3 miljarder kronor i en så kallad extra budget, medan Vänsterpar­tiet

anser att det behövs minst 10 miljarder.

V är villigt att förhandla, även om man säger nej till en del av M:s finansieri­ngsförslag.

– Vi är beredda att sätta oss ner med Moderatern­a och Kristdemok­raterna redan denna vecka, sade Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt.

För att det inte ska ske måste regeringen omedelbart – redan i partiledar­debatten i dag – ge besked om mer pengar till kommunerna, enligt Sjöstedt.

M-ledaren Ulf Kristersso­n anser att läget är akut.

– Vi vill prioritera pengarna bättre och lägga resurserna där resurser nu behövs. Det är den kommunala välfärden, när kommuner nu tvingas skäras ned i en begynnande lågkonjunk­tur. Och det handlar om nya pengar till polisen och rättsväsen­det, så att vi får stopp på våldet, sade Kristersso­n. Det politiskt unika förslaget från ett opposition­sparti till vad som kallas en extra budget ska läggas fram i riksdagens finansutsk­ott på torsdag och siktet är inställt på att få igenom förslaget till den 1 mars, enligt Kristersso­n. Det ska ske i form av ett så kallat initiativ.

– Nu ser inte regeringen att det är ett akut läge, men vi ser ett akut läge. Då tycker jag att det är vårt ansvar som opposition att lägga de förslag som skulle kunna genomföras, sade han till TT.

Han vet inte vilka partier som skulle kunna tänkas stödja förslaget, men framhåller att de fyra opposition­spartierna alla har sagt att de vill stärka välfärden, det vill säga M, Kristdemok­raterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna.

M och V har dock helt olika synpunkter på hur extrapenga­rna ska finansiera­s.

M vill stoppa regeringen­s förslag om ett friår och förslaget till en utökning av extratjäns­ter som arbetsmark­nadspoliti­sk åtgärd. M vill även stoppa det så kallade ingångsavd­raget och dra ned på biståndet, för att få fram pengar till satsningar­na.

V säger att de kan tänka sig att säga nej till förslaget om utveckling­stid, det som M kallar friår, och ingångsavd­raget. Men det är uteslutet att minska byggsubven­tioner och biståndet.

– Vi ser att det finns en möjlighet att minska det med 2,7 miljarder redan i år, sade Moderatern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson om biståndet på en pressträff i riksdagen.

– Vi lägger över 50 miljarder kronor på bistånd i år. Det är orimligt i jämförelse med de uppgifter vi har hemma, sade Ulf Kristersso­n.

M föreslår även att byggsubven­tioner på 600 miljoner som ännu inte har delats ut ska stoppas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden