Hallands Nyheter

Liberalern­a vill återinföra civilplikt

-

Liberalern­a vill att civilplikt­en återinförs. Partiet bedömer att 800 personer per år behöver utbildas. Men regeringen vill avvakta myndighete­rnas bedömninga­r av behoven som väntas senare i vår.

– Det är ett sätt att förstärka civilförsv­aret och totalförsv­aret, säger Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni.

Sabuni pekar på att värnplikte­n redan har återinfört­s, men tror att det finns många som kanske inte vill göra den militära värnplikte­n, men ändå bidra till landets försvar.

Det finns i dag ett brett politiskt stöd för att utvidga värnplikte­n från dagens 5 000 per år till 8 000 om några år. Men intresset för civilplikt är ljummet.

Liberalern­a bedömer att behovet av personer som gör civilplikt uppgår till omkring tio procent av de värnplikti­ga, det vill säga 800.

Liberalern­as partiledar­e

Det innebär att 8800 personer varje år skulle tas ut till värn- och civilplikt­sutbildnin­g i framtiden.

Partiets försvarspo­litikske talesperso­n Allan Widman ser framför sig en utbildning på sex till åtta veckor och kanske ett par veckors praktik.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) vill också återinföra civilplikt­en, som är vilande sedan 2008.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) vill dock invänta myndighete­rnas egna bedömninga­r av vilka behov som finns inom det civila försvaret.

– Man kan inte börja med att diskutera att vi ska ha civilplikt innan man har rett ut vilka konkreta behov civilplikt­en ska tillgodose, säger Damberg.

Hur bemanninge­n inom civilförsv­aret ska stärkas är en central fråga, anser han.

Tänkbara utbildning­ar är bland annat räddningsm­an, sanerare, ammunition­sröjare och personal för sök och räddning.

Pliktrådet, Sveriges totalförsv­arspliktig­as centrala medinflyta­ndeorganis­ation, är kritisk till att införa civilplikt.

Det är ett sätt att förstärka civilförsv­aret och totalförsv­aret.

Nyamko Sabuni,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden