Hallands Nyheter

Färsk rapport avslöjar ryskt forsknings­fusk

- Johan Nilsson/tt

Det är inte bara inom idrotten som det fuskas i Ryssland. Även inom forskarsam­hället tycks fusk vara mer eller mindre vanligt förekomman­de.

Det visar en färsk rapport som redan har resulterat i att ryska tidskrifte­r nu återkallar fler än 800 vetenskapl­iga artiklar.

Det är tidskrifte­n Science som berättar om en rapport som den ryska vetenskaps­akademin, RAN, släppte den 7 januari. Rapporten hade författats av en oberoende kommission som haft till uppdrag att granska oetiska vetenskapl­iga publicerin­gar i Ryssland.

Rapporten, som amerikansk­a bedömare har beskrivit som ett bombnedsla­g, visar på en rad oegentligh­eter som bland annat har lett till att tidskrifte­r nu återkallar fler än 800 vetenskapl­iga publicerin­gar.

Den ryska vetenskapl­iga traditione­n skiljer sig något från den i många andra länder. I Ryssland finns cirka 6000 akademiska tidskrifte­r. De allra flesta av dessa är på ryska och av tradition publicerar ryska forskare gärna sina resultat i dessa tidskrifte­r, till skillnad från många andra länder, som Sverige, där forskarna eftersträv­ar att publicera sig i internatio­nella tidskrifte­r, som Science eller Nature.

Kvaliteten på de ryska tidskrifte­rna är ofta dålig. För två år sedan granskade Dissernet, ett nätverk vars syfte är att städa upp i den vetenskapl­iga litteratur­en, 150 000 vetenskapl­iga artiklar i 1 500 tidskrif

ter. Nätverket fann inte mindre än 4 000 fall av plagiering och fall där författars­kapet kunde ifrågasätt­as.

Enligt Jurij Tjechovitj, chef för anti-plagiering­sfirman Antiplagia­t, har ryska forskare dessutom ovanan att återpublic­era sin egen forskning. I september 2019 och efter att ha analyserat 4,3 miljoner ryskspråki­ga studier, kunde Antiplagia­t visa att 70 000 av dessa hade publicerat­s minst två gånger och att vissa av dem hade publicerat­s hela 17 gånger.

Därutöver finns också ett utbrett system där forskare – mot ersättning – kan få stå med som författare till en artikel, utan att ha bidragit ett uns till själva forskninge­n.

Som ett direkt resultat av dessa avslöjande­n har alltså en kommission nu granskat publicerin­garna på uppdrag av RAN. Med hjälp av en speciell mjukvara gick kommission­en igenom hundratals akademiska tidskrifte­r inom vitt skilda ämnesområd­en på jakt efter plagiat och återpublic­eringar. Artiklarna hade publicerat­s inom ämnen som naturveten­skap, agronomi, psykologi, ekonomi, juridik och medicin.

Som en följd av denna granskning uppmanade RAN i somras 541 tidskrifte­r att återkalla totalt 2 528 vetenskapl­iga artiklar. 390 av tidskrifte­rna har svarat, av vilka 263 nu har lovat att dra tillbaka artiklarna. Åtta av tidskrifte­rna har dock uttrycklig­en vägrat, varför fem av dessa nu riskerar att tas bort från det ryska citerings-index som finns i form av en databas.

I september förra året väckte kommission­en dessutom uppmärksam­het genom att den rekommende­rade ryska vetenskaps­akademin att inte rösta på 56 kandidater vid valet till dess 1 800 personer stora församling. Detta på grund av kandidater­nas påstådda involverin­g i plagiering och andra oegentligh­eter.

 ??  ?? I Ryssland förekommer omfattande fusk inom den akademiska världen. Plagiering är vanligt, samtidigt som forskare betalar pengar för att stå med som författare till studier till vilka de själva inte har bidragit till. Det visar en rapport från den ryska vetenskaps­akademin.
I Ryssland förekommer omfattande fusk inom den akademiska världen. Plagiering är vanligt, samtidigt som forskare betalar pengar för att stå med som författare till studier till vilka de själva inte har bidragit till. Det visar en rapport från den ryska vetenskaps­akademin.
 ?? Bild: Wiktor Nummelin/tt/arkiv ??
Bild: Wiktor Nummelin/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden