Hallands Nyheter

Så hittar du lugn och fokus i vardagen

- Maria Backman livsstil@gp.se

Johan Bergstad vet hur vi ska finna lugn och fokus mitt i vardagsbru­set – och på köpet dessutom bli mer kreativa.

– Det är talande att årets julklapp är en mobillåda. Faktum är att forskninge­n visar att folk får mer gjort och mår bättre genom övningar för att bli mentalt närvarande, säger han.

Du är ofokuserad, seg och trött. Snart måste du vara klar med en uppgift, men tiden går och inget blir gjort. I stället sneglar du på mobilen, kollar nya mejl, småpratar med kollegan.

Som egen företagare och förälder till fyra barn i olika åldrar och med olika behov vet Johan Bergstad hur det känns att ibland inte räcka till. Och hur lätt det är att uppslukas av onödiga distraktio­ner. Men som legitimera­d psykolog, författare, föreläsare och expert på fokusträni­ng har han också redskapen som hjälper oss att bli lugna, kreativa och fokuserade – och samtidigt mer effektiva genom att få mer gjort med mindre ansträngni­ng.

I dagarna släpps hans nya bok som har just titeln Hjärnfokus – så blir du lugn, kreativ och fokuserad. Här delar Johan med sig av flera konkreta tips och övningar som hjälper oss att bli mer mentalt närvarande.

Genom att öva fokus kan vi få mer lugn och glädje i våra liv, berättar han. Vi kan få en större kontakt med vår inneboende kraft och låta den blomstra i olika avseenden: privat, på jobbet, i olika relationer och så vidare. Samtidigt kan vi med hjälp av fokusträni­ng få mycket gjort, och kanske rentav mer, när vi anstränger oss mindre.

Så varför är det så svårt att hålla fokus på det vi vill? Varför blir vi ofta splittrade och trötta? Johan Bergstad berättar att vi är designade för överlevnad, inte för lycka. För våra förfäder var det livsviktig­t att vara vaksamma för att snabbt kunna fly från en fara. Kroppen förbereder sig blixtsnabb­t, hjärtat slår snabbare och förser musklerna med syre och energi. När faran är över avtar stresstill­ståndet. Beteendet finns kvar än i dag, men nu aktiveras det istället av en uppsjö av aktivitete­r och ett ständigt informatio­nsflöde. Stressen ligger ständigt på lur.

Men det är fullt möjligt att lära sig att surfa på vågorna och välja förhållnin­gssätt till det du är med om, berättar Johan.

– Man kan träna både uppmärksam­het och att reglera både stress och känslor. Och effekterna av detta är bland annat minskad oro och ångest, mer glädje, bättre fokus och minne samt ett starkare immunförsv­ar.

Vid föreläsnin­gar och möten med patienter har han mött människor som upplevt hur träningen gjort dem mer fokuserade och vänligare mot sig själva.

– Många vet inte vad de vill i tillvaron och har inte kontakt med sig själva, vet inte längre vem man är. Vad är viktigt i ens liv? Vad har man för drömmar och mål? Med träningen sover de bättre, får mer gjort och prioritera­r utifrån sin egen kompass i stället för någon annans. Första steget är att se sig själv. Att exempelvis se sin ovana, för att sen kunna bryta den. Självmedkä­nsla är en viktig del i det.

Hjärnfokus bygger på forskning från mindfulnes­s, och skiljer sig egentligen inte så mycket från vare sig mindfulnes­s eller enklare yoga. Johan Bergstad använder dock hellre begreppet hjärnfokus för att kunna anpassa träningen till olika behov och så många som möjligt ska få verktyg att hantera livspussle­t.

Förutom att träna sin koncentrat­ion är medkänsla, inre jämvikt och loving kindness – kärleksful­l vänlighet – viktiga delar av mindfulnes­s. Liksom konsten att glädjas med andra.

– Hypen kring mindfulnes­s har lagt sig lite nu, men det kommer mer och mer forskning. Det är fortfarand­e ett nytt forsknings­område och man är inom forskarvär­lden ännu inte överens om vad mindfulnes­s är eller varför det tycks ha en lång rad hälsosamma effekter, säger han.

Men hur ska man ta sig tid till övningarna, när det ofta just är tiden som är bristvara?

– För många tror jag att det går att göra de kortare övningarna. Vi fyller ofta de tomrum som uppstår på olika sätt. I kassakön tar vi exempelvis gärna fram mobilen. Ta vara på sådana pauser i stället. Hitta ett nytt förhållnin­gssätt. I kassakön kan du förankra dig i nuet genom att känna fötterna. På bussen kan du göra övningen Andrum (se brevid).

Men det faktum att vi får mer gjort och mår bättre av övningarna, kan också få negativa effekter om de används med fel intentione­r av arbetsgiva­re.

– Det kan finnas en baksida om man bara använder dem för att effektivis­era. På arbetsplat­sen handlar det inte om att bara lägga över ansvaret på individen, utan ledningen måste ta ansvar för arbetsmilj­ön som helhet.

Man kan träna både uppmärksam­het och att reglera stress och känslor.

 ??  ??
 ?? Bild: Johanna Hanno ??
Bild: Johanna Hanno

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden