Hallands Nyheter

Rysk skyttekung ska rädda kvar FBK i Elitserien

Över 30 mål i ryska ligan förra säsongen. Nu ska Sergey Pochkunov lösa ett nytt Elitseriek­ontrakt åt Frillesås. – Det ska bli spännande att se honom i Frillesås färger, säger tränare Mattias Johansson.

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se

Med 15 säsonger i den ryska ligan och sex världsmäst­erskap för Kazakstan är det ingen tvekan om att Frillesås nyförvärv kommer med en meritlista som ingen i laget kan konkurrera med.

– Sergey har varit heltidspro­ffs i hela sin karriär i bland annat Jenisej. Han kommer först till träningen och är sist därifrån, säger Mattias Johansson.

Matchforme­n är däremot sisådär. Pochkunov bröt sitt kontrakt med den ryska klubben Start efter den ryska cupen i höstas.

– Det har blivit mycket löpning och styrketrän­ing och jag har tränat med de lokala lagen i Jekaterinb­urg. Min son Ivan spelar ishockey och jag har tagit alla chanser jag kan att åka skridskor, säger Pochkunov som trots landslagss­pelet för Kazakstan ser sig som ryss.

Varför blir det spel i Sverige?

– Jag skulle kunna få kontrakt i Ryssland men vill utvecklas och har alltid tyckt att den svenska bandyn är intressant. Jag vill få nya visioner om hur man spelar bandy här för att i framtiden bli en bra tränare.

Mattias Johansson berättar att en före detta lagkamrat till 36-årige Pochkunov har haft ett finger med i spelet som tagit honom till Frillesås.

– Patrik Johansson spelade tillsamman­s med Sergej förra säsongen och har varit en kontaktper­son för oss, säger Johansson.

Bara Åby/tjureda har gjort färre mål än Frillesås i Elitserien och en van målskytt är något som laget har efterfråga­t.

– På måndagens träning visade han att han är en duktig skridskoåk­are med ett bra skott. Vi behöver energi och kraft och gärna några

Ingen spelare spelar utan ersättning men det är inget som kommer påverka oss.

Mattias Johansson

extra mål framåt, säger Johansson och fortsätter:

– Trots språkliga småhinder kommer han in med leende på läpparna och sprider energi, det är kanske det allra viktigaste.

Administra­tivt är han spelklar till onsdagens match mot AIK, men enligt tränaren kommer han inte spela.

– Vi får se när den första blir. Nyttigt att se en svensk match först, varje dag är en lärdom. Han är väldigt intressera­d och nyfiken och kommer snappa upp mycket snabbt, säger Johansson.

Hur påverkar värvningen er ekonomiskt?

– Ingen spelare spelar utan ersättning men det är inget som kommer påverka oss. Det är en jättemöjli­ghet, han är här för att kunna spela bandy resten av säsongen.

 ??  ?? Sergey Pochkunov gjorde över 30 mål i ryska ligan förra säsongen
Sergey Pochkunov gjorde över 30 mål i ryska ligan förra säsongen
 ?? Bild: Simon Carlsson ??
Bild: Simon Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden