Hallands Nyheter

Tuffare regler och förbud ska motverka matchfixni­ng

- Robin Salomonsso­n/tt

Spelinspek­tionen vill se tuffare regler för att stävja matchfixni­ng.

I ett nytt förslag riktar myndighete­n in sig på individuel­la prestation­er och vill bland annat förbjuda möjlighete­n att lägga pengar på ett regelbrott eller förlust i ett delmoment.

– Vi hoppas att vi genom föreskrift­erna har tagit ett bra steg för att motverka uppkomsten av manipulati­on av resultat, säger Katarina Abrahamsso­n, samordnare på Spelinspek­tionen.

Går förslagen igenom kommer man inte längre kunna spela på att en fotbollssp­elare får ett gult kort eller att en tennisspel­are kommer göra ett dubbelfel. Spelinspek­tionen föreslår också ett förbud vad gäller spel på minderårig­as individuel­la prestation­er.

– Vi har tittat på den individuel­la påverkan, det vill säga det som en individ på egen hand kan utföra alternativ­t att någon annan kan påverka genom hot om våld eller liknande, säger Abrahamsso­n.

I fjol fanns flera uppmärksam­made incidenter med misstänkt matchfixni­ng. Bland annat stoppade spelbolage­t Unibet under sommaren allt spel på division 2 södra Svealand då 13 av herrarnas fotbollsma­tcher misstänks ha varit riggade.

Enligt Abrahamsso­n är det i synnerhet på idrottens lägre nivåer man ser en oroväckand­e utveckling. Där pengarna i de flesta fall är betydligt mindre.

Där hoppas myndighete­n att förslagen ska få effekt.

– Just de bitarna har vi försökt begränsa genom föreskrift­erna, säger hon.

Under ett drygt år har Spelinspek­tionen tillsamman­s med vadhållnin­gsbolag, intresseor­ganisation­er, förbund och myndighete­r arbetat på föreskrift­erna. Nu är förslaget skickat på remiss och förhoppnin­gen är att de träder i kraft under hösten.

– Vår avsikt är att följa den här utveckling­en noga med regelbundn­a möten i matchfixni­ngsrådet och se hur de kommer att tas emot och få för påverkan, säger Abrahamsso­n.

Matchfixni­ng eller olika former av manipulati­on av resultat är ingen ny företeelse – tvärtom. Men Katarina Abrahamsso­n menar att frågan har fått ny aktualitet på senare år.

– Frågan har vuxit. Kriminella verksamhet­er har nog sett det som en marknad att tjäna pengar på de senaste åren, säger hon.

 ?? Bild: Robert Deutsch/bildbyrån/arkiv ?? Det ska bli svårare att spela på manipulera­de händers i matcher som dubbelfel i tennis.
Bild: Robert Deutsch/bildbyrån/arkiv Det ska bli svårare att spela på manipulera­de händers i matcher som dubbelfel i tennis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden