Hallands Nyheter

”Oski” – svenska Os-hoppet som gärna chillar

I sommar intar skateboard­eliten OS i Tokyo. De gör det med en finmotorik i världsklas­s, men med en helt annan livsstil än de övriga stjärnorna. – Vi skejtar kanske fyra timmar, sedan chillar man i åtta timmar, säger medaljhopp­et Oskar Rozenberg Hallberg

-

Från popularite­tsvågen på 1970-talet, med långhåriga ”Z-boys” som snurrade runt i soliga Kalifornie­ns övergivna swimmingpo­oler, har skateboard­en utvecklats kommersiel­lt. Stjärnorna har numera sponsoravt­al med allt från brädtillve­rkare till klädjättar, men sporten har hela tiden befunnit sig utanför den traditione­lla idrottens omfång.

Fram till i sommar, då det blir Os-debut i Tokyo.

– Jag tycker definitivt att det är en rolig möjlighet, jag ser fram emot det, säger Oskar Rozenberg Hallberg.

”Oski” blev nyligen världsmäst­are för andra gången i parkdiscip­linen. Han ses som ett svenskt medaljhopp i OS, men är ännu inte kvalificer­ad.

Han är väl medveten om att det är kontrovers­iellt att den traditione­lla idrottsvär­lden satt klorna i sporten. Vissa skejtare har tagit avstånd, då de anser att sporten mer liknar en konstform än traditione­ll idrott.

– De tror att det är ett steg mot att den blir lik andra idrotter, men det tror inte jag. Det är ju inte likt över huvud taget. Skejt kommer mer från en undergroun­dkultur, säger Rozenberg Hallberg.

Han har en poäng. Visst krävs det kondition och balans liksom andra tekniska och fysiska egenskaper. Men att hävda att de bästa skejtarna måste vara några fysiska praktexemp­lar vore att fara med osanning.

– Den mesta träningen är på brädan. Vi hänger i skejtparke­n hela dagen. Vi skejtar kanske totalt tre–fyra timmar, sedan chillar man där i åtta timmar, säger han och fortsätter:

– Det är inte så att man tränar fysiskt med skejt. Men kanske blir det vanligare.

När TT träffar Oskar Rozenberg Hallberg ute på den spaanläggn­ing i Hasseludde­n där Sveriges olympiska kommitté har samlat flera

Det är svårt att bedöma skateboard. Det är så personligt vad folk tycker.

Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg

av sina största idrottare för några mediedagar, sitter han längst bak i den överdimens­ionerade aulan iklädd luftiga byxor, huvtröja och mössa.

Intrycket skiljer sig rätt rejält från, låt säga, brottaren Jenny Fransson.

 ??  ?? Oskar Rozenberg Hallberg är Sveriges medaljhopp i skateboard.
Oskar Rozenberg Hallberg är Sveriges medaljhopp i skateboard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden