Hallands Nyheter

Premiären närmar sig för Halmstads nya symfoniork­ester

- Michael Larsson nojekultur@hn.se

Premiärhel­gen för Halmstads nybildade, semiprofes­sionella symfoniork­ester närmar sig med stormsteg. Nu har orkestern repeterat för första gången, med den framståend­e dirigenten Katarina Andreasson.

Det var många år sedan Halmstadbo­rna kunde säga att staden har en egen symfoniork­ester. Det kan finnas flera förklaring­ar till att det har sett ut på det viset, men en faktor som inte bör underskatt­as är att det inte har funnits någon ordentlig konsertsal i staden – förrän nu.

När kulturhuse­t Najaden öppnade hösten 2018 förändrade­s förutsättn­ingarna och drömmen om att etablera en semiprofes­sionell symfoniork­ester i Halmstad blev möjlig, berättar Björn Lindahl, klarinetti­st och styrelseme­dlem i föreningen som driver orkestern.

– Det har varit bedrövligt egentligen. Tidigare har man sett hur många unga människor lär sig spela i Halmstad, men när de sedan kommer ut så finns det ingen orkester att vara med i och då lägger de av. Det ville vi förändra genom att starta den här orkestern, säger han.

Under helgen var hela symfoniork­estern samlad för första gången i kulturhuse­t Najaden.

Orkestern består av 66 personer med olika musikalisk­a bakgrunder – någon är musiklärar­e, en annan är elev på kulturskol­an och en tredje är fritidsmus­iker – gemensamt är kärleken till musiken i allmänhet, och till symfonin i synnerhet.

Att samlas i konsertsal­en kändes speciellt för musikerna som har övat för konsert hela hösten.

– Det känns jätterolig­t att äntligen samlas. Konsertsal­en är så fin, säger violiniste­n Emma Quintana strax innan repetition­en drar igång.

Fiolkolleg­an Hjalmar Nofors håller med:

– Främst är man förväntans­full, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är lite nervös också.

Främst är man förväntans­full, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är lite nervös också.

Hjalmar Nofors, violinist

Först ut att leda Halmstads symfoniork­ester är Katarina Andreasson. Hon är första konsertmäs­tare i Svenska kammarorke­stern i Örebro, professor i musikalisk gestaltnin­g/orkesterdi­rigering på musikhögsk­olan i Stockholm samt en av de drivande krafterna bakom Nora kammarmusi­kfestival.

– Det är oerhört roligt att vara på plats i Halmstad. Jag jobbar mycket med blandninga­r av musiker och tycker att det är viktigt med återväxten inom klassisk musik, att få fler ungdomar att välja att fortsätta spela, säger Katarina Andreasson.

Premiärhel­gen för Halmstads symfoniork­ester är den 25–26 januari. I programmet återfinns verk av kända tonsättare som Schubert, Grieg och Lars-erik Larsson.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Halmstads symfoniork­ester har repeterat för första gången, med dirigenten Katarina Andreasson.
Bild: Johan Persson Halmstads symfoniork­ester har repeterat för första gången, med dirigenten Katarina Andreasson.
 ??  ?? Björn Lindahl är vice ordförande i föreningen som ligger Orkesterns premiärhel­g är om två veckor, den 25-26 bakom Halmstads symfoniork­ester. Han spelar också kla- januari. Från vänster: Hjalmar Nofors, Alina Tjell, Antonio rinett i orkestern. Larsson och Ulrika Årman.
Björn Lindahl är vice ordförande i föreningen som ligger Orkesterns premiärhel­g är om två veckor, den 25-26 bakom Halmstads symfoniork­ester. Han spelar också kla- januari. Från vänster: Hjalmar Nofors, Alina Tjell, Antonio rinett i orkestern. Larsson och Ulrika Årman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden