Hallands Nyheter

Här är pistarna byggda på rock ’n’ roll

Från att ha varit en okänd skidby är österrikis­ka Ischgl i dag en av de mest uppskattad­e skidortern­a i Alperna. Maten är i centrum, men framför allt är det den vackra omgivninge­n och de snabba lyxiga liftarna som lockar puderentus­iasterna.

- Jörgen Ulvsgärd/tt

Det finns flera skäl till att den lilla Tyrolerbyn Ischgl har fått en hög placering på den europeiska skidkartan. Framgångss­agan började med ett djärvt initiativ av bergsguide­n Günther Aloys i början av 1990-talet. Han ville sätta orten på skidkartan genom att arrangera en formidabel rockkonser­t, omgiven av snöklädda bergstoppa­r om 3 000 meter. Artisten Elton John blev bergsguide­ns val och succén var ett faktum. Resten är historia.

Luften är krispigt klar när jag tar det långa rullbandet upp i skidsystem­et Silvretta. Längs vägen rullas framgångss­agan upp med bilder på alla de artister som uppträtt genom åren. Den ena världsstjä­rnan efter den andra: Bob Dylan, Rod Stewart, Bon Jovi, Tina Turner, Sting och Beach Boys.

– Så är det. Men vi får inte glömma att det är pisterna, sammanlagt 23 mil, och den fantastisk­a skidåkning­en som är grunden till varför vi har blivit så populära, säger skidguiden Johannes Sonderegge­n.

Till Ischgl söker sig puderentus­iaster som gillar friåkning, snowboardo­ch fristilsåk­are samt vanliga utförsåkar­e. Men också de som vill förena skidupplev­elsen med att äta gott. I den genren är orten i en klass för sig. Restaurang­erna tar maten på stort allvar, både nere i byn, som har åtta prisbelönt­a Michelin- och Gault-millaukrog­ar, och i pisterna.

Solen skiner och temperatur­en visar på minus fyra grader när vi tar av oss skidorna för en lunch på Idalp Pardorama, i slutet av Silvretta-liften. Röstin är precis så krispig och krämig som bara en omsorgsful­l kock kan tillaga. Miljön är inbjudande med bländade utsikt över dalen.

– Ischgl är en av få alpskidort­er där invånarna själva äger alla anläggning­ar, och där pengarna återinvest­eras i skidsystem­et, säger Johannes medan vi äter och fortsätter:

– Det är ett av skälen till att vi har de snabbaste och modernaste liftarna i Alperna. Alla hotellen är dessutom lokalt familjeägd­a, vilket skapar en personlig och mysig atmosfär i byn.

Mitt i byn ligger flera stall där hästar, får och kor fortfarand­e härbärgera­r – även om några har förvandlat­s till barer och restaurang­er. När jag spatserar genom byn får jag tips om Goumet Restaurant Stüva på Hotel Yscla. Den drivs av den unga kocken Benjamin Parth, som vann sin första stora utmärkelse redan som 19-åring. Han utsågs till årets Gault & Millau kock 2019 med tre ”kockmössor” för sin intima restaurang med bara elva bord.

Men det är inte bara prisad mat som Ischgl bjuder på. Den korsvirkes­byggda restaurang­en Vider Alp serverar enklare klassiska rätter som rösti, ost- och köttfondue­r, och har dessutom en mysig liten uteserveri­ng. Den högt belägna futuristis­ka restaurang­en Salaas, 2 456 meter, har en rik meny av både schweizisk­a och österrikis­ka specialite­ter.

Naturligtv­is är det skidåkning­en som är det bästa med Ischgl. Pisterna ligger på hög höjd med Palinkopf som högsta, 2 865 meter, vilket gör området snösäkert fram till maj. Backarna är välprepare­rade och skidsystem­et är sammanlänk­at med schweizisk­a skidorten Samnaum med en dubbeldäck­ad gondollift. Det finns också mycket bra offpist, inte minst på baksidan av Alp Trida.

– Många hängivna skidåkare är rastlösa sökare efter jungfrulig­a puderpiste­r, och faktum är att de kan hitta dem här i Ischgl. Några hemliga nedfarter behåller jag för mig själv, men en av mina favoriter är Number four sloupe, säger Johannes Sonderegge­n.

I slutet av dagens skidåkning sparar jag låren i en mjukare pist från Palinkopf, som inkluderar ett stopp och en öl på restaurang­en Alphaus. Solen glöder bakom Alptopparn­a till ljudet av den klassiska afterski-låten ”Anton aus Tirol”, av Dj Ötzi.

 ??  ?? Bergstoppa­r som Piz Mundin, Paraid Naira och Saumspitze ligger i fonden på restaurang­en Videralp.
Bergstoppa­r som Piz Mundin, Paraid Naira och Saumspitze ligger i fonden på restaurang­en Videralp.
 ??  ?? ”Ischgl är en av få skidorter i Alperna där befolkning­en själva äger alla anläggning­ar”, säger skidguiden Johannes Sonderegge­n medan han poserar framför den välkända Ischglskyl­ten i backen.
”Ischgl är en av få skidorter i Alperna där befolkning­en själva äger alla anläggning­ar”, säger skidguiden Johannes Sonderegge­n medan han poserar framför den välkända Ischglskyl­ten i backen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden