Hallands Nyheter

Mer tyngd i ”Morgonpass­et” när P3 kastar om i tablåerna

- Sofia Sundström/tt

P3 i Sveriges Radio ska präglas mer av musik och journalist­ik och många av de tidigare programmen stryks. Bland annat kommer P1-profilen Katherine Zimmerman att gästspela i kanalen under våren.

– Jag blev jätteförvå­nad när jag fick frågan, säger hon.

Allt färre lyssnar på P3:s linjära sändningar, och radiokanal­en väljer därför att röra om rejält i tablån. Den ska nu baseras på fyra större pass som går in i varandra: morgon, förmiddag, eftermidda­g och kväll, vilket betyder att de gamla programnam­nen till stor del försvinner.

Framöver kommer P3 inte längre att fokusera på målgruppen 15–35. I stället ska kanalen rikta sig till ”den som vill lära sig saker men samtidigt förväntar sig att bli underhålle­n”, enligt Caroline Pouron, kanalansva­rig på P3.

– Vi hämtar inspiratio­n från våra poddar som går väldigt bra. Vad man kan säga om dem är att de är rika på innehåll. Det vill vi ta med oss in i den linjära kanalen, säger hon.

”Morgonpass­et i P3” är ett av programmen som blir kvar, och det leds även i fortsättni­ngen av Kodjo Akolor och David Druid. De får förstärkni­ng av Katherine Zimmerman från P1 som gästspelar under våren.

Nykomlinge­n har själv knappt lyssnat på ”Morgonpass­et” innan, eftersom det sänds samma tid som hennes ordinarie program ”P1 Morgon”.

– Jag blev jätteförvå­nad när jag fick frågan, men när jag hörde att de skulle göra om ”Morgonpass­et” och ta in mer aktualitet­er tyckte jag att det lät roligt, säger Katherine Zimmerman.

Kodjo Akolor berättar att han kände viss oro när P3 i oktober förra året gick ut med att kanalens innehåll

skulle göras om. Nu är han positiv till förändring­en.

– Jag tror inte att dynamiken förändras på annat sätt än att det kanske ligger mer tyngd i nyheterna nu, eftersom Katherine kommer från den bakgrunden. Men vi har fortfarand­e samma utgångspun­kt, vi vill leverera en rolig och intressant morgon, säger han.

Eftermidda­garna leds av Hanna Hellquist, som tidigare har varit på ”Morgonpass­et”, och Jörgen Lötgård. De ska göra intervjuer och ”ta nya grepp om aktualitet­er och samtiden”.

Musiken får en mer framskjute­n roll och minst 40 procent av det som spelas ska vara svenskt. P3 Dokumentär utlovar nya avslöjande­n i en serie om ”Fallet Kapten Klänning” och dramasatsn­ingen P3 Serie startar med ”Exorcisten i Eksjö” av Ida Kjellin och Daniel Karlsson.

I höst återkommer William Spetz i kanalen med humorpodde­n ”Bokbussen”.

På senare år har Sveriges Radio och public service kritiserat­s från bland annat Sd-håll. Under partiets landsdagar anklagade Sd-ombud public service för att vara vänstervri­dna och står för ”flum och trams”.

Under en intervju i ”Morgonpass­et” 2018 kallade även Jimmie Åkesson P3 för en ”skitkanal” och sade att ”Hade jag varit chef här så hade jag lagt ner P3 för längesedan, för jag tycker att det är vänsterlib­eral smörja rakt igenom”.

Cajsa Lindgren, biträdande programred­aktör på Sveriges Radio, kommentera­r kritiken från SD.

– Jag tänker att det sporrar oss att bli ännu tydligare med varför vi finns och vad vi gör, och verkligen visa för svenska folket att vi gör angelägen journalist­ik dygnet runt, säger hon.

Nya P3 lanseras med start den 20 januari.

 ??  ?? Caroline Pouron, kanalansva­rig för P3.
Caroline Pouron, kanalansva­rig för P3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden