Hallands Nyheter

GW: ”Förra året var jag nykter två av tre dagar”

Han är kriminolog, författare, jägare och expert på brott. Leif GW Persson har blivit ett stående inslag i den svenska offentligh­eten. Att han fråntogs både jobb och ära för över 40 år sedan kan ha bidragit till det.

- Johan Ekfeldt/tt

Den 24 mars sänds säsongens sista ”Brottsjour­nalen” i TV4, där Leif GW Persson analyserar kriminalfa­ll med programled­aren Jenny Strömstedt. Tiden fram till sommaren tänker han använda till att skriva en roman.

– Jag har redan börjat så smått. Det blir en deckare igen. En sådan där vanlig skröna, inget märkvärdig­t alls. Men många tycks ju finna stort behag i att läsa dem och det får väl räcka som anledning, säger han.

Han kommer fortsätta kommentera brott i TV4, bara han får ha hälsan.

– Nu är det inte så muntert. Jag har haft problem med hjärtat i en massa år och på senare tid har det varit ganska påtagligt. Och så alla andra problem från hjässan till tårna. Men så länge inte taket rasar in skiter jag i om enstaka tegelpanno­r faller av, säger han och skrattar.

Grunden till sitt hälsotills­tånd har han lagt under ett helt liv med dåliga vanor i form av bland annat alkoholmis­sbruk. Att Leif GW Persson ”vårdslösat” med sig själv är han mycket öppen med.

Han har ofta arbetat mycket och kopplat av med hjälp av alkohol. De senaste 30 åren har han hanterat det genom att vara nykter mellan nyår och midsommar och tillåta sig att dricka resten av året. Men också genom att föra bok över sitt drickande.

– Jag vet exakt hur min konsumtion ser ut. Förra året var jag totalnykte­r två dagar av tre. Det har blivit enklare med åren för jag börjar tappa lusten till alkohol mer och mer.

En annan sak som han har dragit ned på är jakten, ett intresse han haft så länge han kan minnas. Sin första fågel sköt han med luftgevär vid sex års ålder, en koltrast.

Lika tidigt som förtjusnin­gen i vapen vaknade, kom passionen för kriminalgå­tor. Lille Leif läste ”Mästerdete­ktiven Blomkvist” och ville bli mästerdete­ktiv han också.

– Det finns många likheter mellan att jaga vilt och att jaga människor som begått grova brott. Det kräver kunskaper om motståndar­ens mått och steg. Man ska ha en idé om vad de kan hitta på och var man ska ställa sig någonstans.

Det fanns ingen utbildning till detektiv, så han fick gå sin egen väg. Men hösten år 1977 höll allt på att ta slut.

Leif GW Persson arbetade på Rikspoliss­tyrelsen och bekräftade för Dagens Nyheter att tidigare statsminis­tern Olof Palme informerat­s om att hans justitiemi­nister Lennart Geijer haft kontakt med prostituer­ade. Det var inte olagligt men kunde utgöra en säkerhetsr­isk.

Men Palme dementerad­e allt och DN tog tillbaka uppgiftern­a, som var sanna. Leif GW Persson fick sparken, gjorde ett taffligt självmords­försök och bestämde sig sedan för att hämnas.

Resultatet blev en roman, succédebut­en ”Grisfesten”, och hans tillvaro som ekonomiskt oberoende författare och kulturpers­onlighet hade börjat.

– I backspegel­n gjorde Geijeraffä­ren mitt liv bättre. Annars hade allt gått på ett snöre fram till att bli landshövdi­ng och avgå med pension och hur jävla kul hade det varit. Inte ett dugg.

I sina memoarer ”Gustavs grabb” och ”Ville Vingmutter” beskriver han sig inte som något dygdemönst­er, men i dag är han ändå rätt nöjd med sitt liv. Ångrar en del förstås, men i fråga om arbete tycker han att han har ”uträttat mer än de flesta”.

Och tjänat mer än de flesta, kan tilläggas.

– Ja. Till mitt försvar kan anföras att jag gett bort nästan alltihop till välgörande ändamål. Det tycker jag är en självklarh­et när det gått så bra som det gjort för mig. Det borde fler ägna sig åt.

I ”Ville Vingmutter” beskriver Leif GW Persson sig själv som barn med orden ”en fullkomlig­t outhärdlig liten besserwiss­er”.

Har du inte kvar en del av det som vuxen?

– Det kan nog hända, skrattar han.

– Men det du ser är den offentliga bilden. Jag har nog berömt fler poliser än jag skällt ut, men det hamnar inte tidningen. Sedan har jag aldrig varit konflikträ­dd och jag har bett många potentater stoppa upp sina synpunkter därbak, till och med en statsminis­ter. Då ser de rätt förvånade ut. Men det sparar tid.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Leif GW Persson fyller 75 år och har det kämpigt med vacklande hälsa. ”Nu är det inte så muntert. Jag har haft problem med hjärtat i en massa år och på senare tid har det varit ganska påtagligt”, säger han.
Bild: Anders Wiklund/tt Leif GW Persson fyller 75 år och har det kämpigt med vacklande hälsa. ”Nu är det inte så muntert. Jag har haft problem med hjärtat i en massa år och på senare tid har det varit ganska påtagligt”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden