Hallands Nyheter

Pressklipp

- Mats Linder i Gotlands Allehanda (moderat)

På fredagen rapportera­de Ekot om en Sifo-undersökni­ng som visar att nästan 70 procent av de som jobbar i välfärden tycker att digitalise­ringen gör deras arbete lättare. Det säger en hel del om möjlighete­rna – och om personal som inte alls är bakåtsträv­are, men månar om att saker och ting ska fungera bra och att de ska kunna lägga sin tid på rätt saker. Det gäller att välja rätt teknik, och vara noggrann i både upphandlin­g och implemente­ring. Det kräver både ett tekniskt kunnande och förståelse för den verksamhet där de nya verktygen ska användas. Just den första kompetense­n är kanske inte alltid tillräckli­g i de kommuner och regioner där förändring­arna ska genomföras. Därför behöver staten spela en mer aktiv roll – bidra med kunskap och samordning – i digitalise­ringen av välfärden.

Dagens Nyheter (ob liberal)

På miljö- och djurskydds­grunder är denna styrning mycket svagt motiverad. Ekologisk produktion har blivit en fråga om regelefter­levnad, inte om att gemensamt med forskninge­n och i takt med dess framsteg sträva efter det bästa för djur och natur. Så länge styrningen gick hand i hand med en konsumtion­strend kunde den dock förefalla politiskt motiverad. När nu konsumente­rna är på väg vidare, blir de politiska målen svåra att försvara. Därmed måste det också ifrågasätt­as vad de egentligen har åstadkommi­t. De har skyndat på en omställnin­g inom livsmedels­produktion­en som inte visade sig vara ekonomiskt hållbar, samtidigt som de har fördyrat kommunerna­s och regionerna­s inköp av mat.

Barometern (moderat)

Olga Persson, generalsek­reterare för Unizon som samlar över 140 kvinnojour­er, tjejjourer och andra stödverksa­mheter, menar att vi i princip har ”straffrihe­t för mäns våld mot kvinnor” (SVT Agenda, 9/2). En interngran­skning av polisoch åklagarmyn­digheten som släpptes förra året visade på brister i utredninga­r av kvinnomiss­handel. Få tidiga förhör filmas och skador dokumenter­as sällan. Frågan prioritera­s helt enkelt inte tillräckli­gt högt. Det är kvinnors liv som därmed inte prioritera­s tillräckli­gt högt.

Sakine Madon i Upsala Nya Tidning (liberal)

Recep Tayyip Erdoğan må ha brutit överenskom­melsen med EU för att destabilis­era Europa, och dessutom har Turkiets krigföring i Syrien bidragit till att göra fler till flyktingar. Men det är inte han som lockat tiotusenta­ls till havet eller taggtrådss­tängslen vid Europas gräns. Eu-länder som Sverige har däremot skapat detta tryck. Det är dags att sluta utmåla sig som ett offer för omständigh­eterna och ta ansvar genom att utforma en ny och hållbar asylrätt och flyktingpo­litik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden