Hallands Nyheter

Fler uppgifter släpps om Pingvinens privatiser­ing

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Varberg: Förslag om att ett privat företag tar över i januari och driver simhallen i sju år.

När Hallands Nyheter ställde frågor om varför Varbergs kommun inte ville lämna ut hela slutrappor­ten om hur bad- och simverksam­heten ska skötas i framtiden fick tidningen en ny version med lite mer informatio­n.

Det framgår nu att förslaget från kultur- och fritidsför­valtningen till politikern­a i nämnden är att arbetet med en privatiser­ing kan inledas redan den 1 april. Därefter kan kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen fatta beslut i maj. Blir det ett ja kan företag som vill driva Simstadion och den kommande badanläggn­ingen Pingvinen på Håsten lämna anbud från den 31 maj fram till den 15 augusti.

Under andra halvan av september kan avtalet skrivas och sedan finns tre månader för att klara övergång från den nuvarande kommunala driften. Det privata företaget som vinner budgivning­en kan sedan ta över anläggning­arna den 1 januari 2021.

”Under perioden oktober till december 2020 sker dialog med personal gällande övergång sam en beskrivnin­g från leverantör­en hur man har tänkt sig driften av anläggning­arna”, står det i ett stycke av slutrappor­ten som denna gång inte är maskat (utsuddat).

I beslutsund­erlaget till kulturoch fritidsnäm­nden beskrivs samma period som ”rekryterin­g och upplärning av personal inför öppnandet av den nya anläggning­en hösten 2021”.

Avtalstide­n föreslås bli fem plus två år.

”Efter den inledande löptiden om fem år finns underlag för att göra en utvärderin­g innan beslut fattas om förlängnin­g med ytterligar­e två år. Vidare bedömer man att en sammanlagd avtalstid om sju år möjliggör för operatören att få avkastning på de investerin­gar som krävs för att fullfölja uppdraget”, står det i slutrappor­ten.

Ytterligar­e några detaljer finns där kommunen nu väljer att inte hänvisa till sekretess och de handlar om Kungsbacka kommuns upphandlin­g i juni förra året, där miniminivå­n för avgiften för att driva badanläggn­ingen sattes till 37 miljoner kronor.

Hur gick det då i Kungsbacka?

”Dussintale­t företag/personer begärde ut underlaget, däribland representa­nter för Medley, Befair och Actic. Endast ett anbud lämnades in. Anbudets sammanlagd­a

Förvaltnin­gschef, Varbergs kommun värde var 37,5 miljoner kronor och lämnades in av Medley som tilldelade­s uppdraget”, berättas det i slutrappor­ten.

Den uppgiften tyckte kommunen alltså att Hallands Nyheter och allmänhete­n inte skulle få reda på.

Man hänvisade till den tredje paragrafen av 19 kapitlet av offentligh­etsoch tryckfrihe­tslagen, där uppgifter som rör bland annat ”förvärv, överlåtels­e, upplåtelse eller användning av egendom” inte lämnas ut om ”det kan antas att det allmänna lider skada om uppgiften röjs”.

– Jag kan bara beklaga att HN inte fått de uppgifter man önskat. Vi har inte haft för avsikt att dölja annat än uppgifter vi bedömt skulle kunna påverka en eventuell upphandlin­g och därmed framtida kommunala intäkter negativt, skriver kultur- och fritidsför­valtningen­s chef Katarina Sundberg i ett mejlsvar.

Bland det som fortfarand­e hålls hemligt finns kommunens beräkning av hur mycket som kan sparas om Veddige simhall läggs ner. Hur det beloppet kan skada samhället (”det allmänna”) om siffran nämns i Hallands Nyheter är emellertid oklart.

Just nu får vi nöja oss med att kommunen indirekt erkänner att den första bedömninge­n av vad som kunde lämnas ut till tidningen var felaktig. Att Hn-läsarna får veta att avtalstide­n föreslås bli sju år ger alltså inte invånarna några skador, så oroa er inte för det.

Kultur- och fritidsnäm­nden har möte på fredag den 27 mars och väntas då bestämma om en upphandlin­g ska påbörjas och om Veddige Simhall ska avvecklas eller inte.

Jag kan bara beklaga att HN inte fått de uppgifter man önskat.

Katarina Sundberg

 ?? Bild: Liljewall Arkitekter ?? Om den kommande simhallen Pingvinen på Håsten privatiser­as ihop med Simstadion kan företaget som vinner upphandlin­gen ta över i januari 2021 och få driva anläggning­arna i minst sju år.
Bild: Liljewall Arkitekter Om den kommande simhallen Pingvinen på Håsten privatiser­as ihop med Simstadion kan företaget som vinner upphandlin­gen ta över i januari 2021 och få driva anläggning­arna i minst sju år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden