Hallands Nyheter

Politiker i USA eniga om ett stort stödpaket

- Henrik Samuelsson/tt

Depolitisk­a parterna i USA är överens om ett gigantiskt stödpaket mot coronaviru­sets härjningar.

–Vi harendeal, säger Eric Ueland, representa­nt för Vita huset.

Majoritete­n är stor för förslagen. Men frågan är hur paketet ska gå igenom representa­nthuset, eftersom ledamötern­a inte är i Washington.

Överenskom­melsen kom efter midnatt lokal tid, då ledarna i senaten och president Donald Trumps regering förhandlat under hela tisdagen.

Totalt väntas paketet omfatta runt 2 biljoner dollar, motsvarand­e över 20 000 miljarder kronor. Det innehåller enligt medier i Washington bland annat utbetalnin­gar à 3 000 dollar till de flesta familjer i landet, ett låneprogra­m med 500 miljarder dollar för företag, delstater och städer, plus ytterligar­e 367 miljarder i stöd för mindre företags löner. Vårdsektor­n väntas få upp till 150 miljarder dollar, skriver The Washington Post , och påpekar att paketet successivt har växt under förhandlin­garna – det är nu mer än dubbelt så stort som för några dagar sedan.

Formellt är ännu ingenting klart, men senatens majoritets­ledare Mitch Mcconnell säger att paketet väntas kunna röstas igenom under onsdagen amerikansk tid.

Även representa­nthuset behöver säga ja, vilket inte ska vara några problem vad gäller antalet röster. Men kammaren är just nu inte i session, ledamötern­a är alltså hemma i sina delstater. Så frågan är hur en omröstning ska gå till.

Att de 435 politikern­a kastar sig till Washington för att rösta anses inte lämpligt på grund av viruset. Demokrater­na, som har majoritet i representa­nthuset, funderar i stället på om stödet för förslagen är så stort att det går att uppnå enhällighe­t. Om inte en enda ledamot protestera­r går det nämligen att släppa igenom paketet med bara två ledamöter på plats, skriver The Washington Post.

Den varianten brukar dock bara användas för väldigt enkla lagar, medan stödpakete­t är ett jättelikt och mycket snårigt lagförslag, framtaget under stor tidspress.

Å andra sidan är trycket väldigt kraftigt för att få igenom paketet. Och metoden med enhällighe­t användes förra gången en liknande pandemi hotade landet, skriver Reuters under spanska sjukan 1918.

 ??  ??
 ?? Bild: Patrick Semansky/domenico Stinellis/tt/ap ?? Eric Ueland, en av förhandlar­na i Washington, meddelade att majoritete­n av politikern­a är för ett stödpaket som skulle innebära 150 miljarder dollar till sjukvården.
Bild: Patrick Semansky/domenico Stinellis/tt/ap Eric Ueland, en av förhandlar­na i Washington, meddelade att majoritete­n av politikern­a är för ett stödpaket som skulle innebära 150 miljarder dollar till sjukvården.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden