Hallands Nyheter

Diskussion­en: Så kan studentfir­andet bli

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Halland: Det blir inte några traditione­lla utspring för treorna i år. Varberg tvingas också flytta studentbal­en och Falkenberg kan komma att följa efter.

Halland: Coronasmit­tan har satt käppar i många hjul och flera gymnasiesk­olor i Sverige har efter Skolverket­s rekommenda­tion i måndags beslutat att ställa in sina studentfir­anden. I Varberg och Falkenberg har man inte kommit fram till exakt hur man ska göra.

Alma Paulsson är vice ordförande i studentkom­mittén på Peder skrivares skola i Varberg och hon berättar att planeringe­n står stilla just nu.

– Det är inte så bra stämning. Alla är ledsna och inte så taggade på att gå ut skolan som man borde vara. Vi vet inte vad som kommer att hända, säger hon.

På ett möte på måndagen bestämde kommittén tillsamman­s med rektorerna och elevrådet att studentbal­en kommer att ställas in och flyttas till sensommare­n.

Ambitionen är fortfarand­e att själva studenten ska genomföras 5 juni, men det blir inget utspring från Arena Varberg eftersom det inte är möjligt med regeringen­s nuvarande restriktio­ner.

– Vi har jobbat hela året för det här så det är en stor besvikelse. Det känns som om att vi har lagt en massa timmar på ingenting, säger Alma Paulsson, och fortsätter:

– Egentligen hade vi hellre börjat vårt sommarlov nu och kommit tillbaka i augusti för att få göra ’sista dagen i skolan’ på riktigt och inte på distans. Jag har aldrig saknat skolan så mycket som nu och det här känns jättetråki­gt.

Studentkom­mittén i Falkenberg sitter i samma sits. Arbetet har avstannat och på måndag nästa vecka ska kommittén hålla ett möte med rektorerna för att diskutera studenten.

– Vi tänker väl att vi snarare vill göra om än skjuta fram studenten. Det viktigaste är att man är med sin klass och får fira. Att det står massa föräldrar på skolgården är trots allt inte det viktigaste just nu, säger Sofia Hjalte som sitter med i studentkom­mittén.

Vad gäller balen i Falkenberg, som enligt tradition hålls på

Strandbade­n, är inget beslut fattat.

– Balen hade vi kanske velat flytta fram till augusti men vi vet inte hur det blir, säger Sofia Hjalte.

Hon berättar också att många i skolan är ledsna på grund av situatione­n.

– När Skolverket gick ut med att de avråder från studentfir­ande blev många oroliga och skrev till oss och undrade, säger hon.

Hur känns det att inte kunna ge ett tydligt svar?

– Det är jättejobbi­gt och man känner sig verkligen maktlös, säger Sofia Hjalte.

 ?? Bild: Privat/annika Karlbom ?? Alma Paulsson, vice ordförande i studentkom­mittén på Peder skrivares skola i Varberg, är besviken över att det inte blir någon studentbal, och säger att många känner sig ledsna på grund av situatione­n.
Bild: Privat/annika Karlbom Alma Paulsson, vice ordförande i studentkom­mittén på Peder skrivares skola i Varberg, är besviken över att det inte blir någon studentbal, och säger att många känner sig ledsna på grund av situatione­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden