Hallands Nyheter

Nya mötesplats­er ska bryta äldres isolering

Falkenberg: Med hjälp av plexiglas och mötesvärda­r är det snart möjligt för boende och anhöriga att träffas igen – trots regeringen­s besökförbu­d.

- Viktoria Andersson

Falkenberg: Med hjälp av mötesvärda­r och plexiglas ska det bli möjligt för boende och anhöriga i Falkenberg­s kommun att ses igen. Det berättar Mattias Törngren, projektled­are för planerings­center för individuel­l omsorg (Pio).

För att minska risken för smittsprid­ning av covid-19 på äldreboend­en infördes ett nationellt besöksförb­ud den första april. Men trots regeringen­s besöksförb­ud planeras en ny typ av mötesplats på äldreboend­en i Falkenberg.

– Vi är i ett tidigt stadium. Men som det ser ut nu kommer det bli en modul som är två meter bred och ungefär 1,80 meter hög. Den kommer i huvudsak bestå av två plexiglas som går omlott, en övre och en nedre. Den är inte solid, i så fall skulle det bli svårt att höra varandra. Men det ska hindra droppsmitt­a, förklarar Mattias Törngren.

Mötesplats­erna ska vara tillgängli­ga på terrasser och i trädgårdar på äldreboend­en, där anhöriga och boende ska kunna sitta på varsin sida av glaset. Enligt Mattias Törngren kommer anhöriga få ringa och boka sina besök på boendet i förväg.

– De anhöriga kommer få ta utvägen för att ta sig dit och vi ska ha mötesvärda­r som informerar dem om vad som gäller. De kommer också vara på plats för att torka och sprita efter varje möte.

Varje modul beräknas kosta cirka 10 000 kronor och prototypen för de säkra mötesplats­erna beräknas stå färdig i nästa vecka. Enligt Mattias Törngren är förhoppnin­gen att de första mötesplats­erna ska stå klara på Berguven och Tallglänta­n vecka 18.

– De kommer få utvärdera det efter någon vecka. Sedan kommer samtliga äldreboend­en få möjlighet till sådana mötesplats­er, säger han.

I Falkenberg­s kommun har det sedan någon vecka tillbaka varit möjligt för boende och anhöriga att kommunicer­a digitalt, genom

appen Whatsapp. Men Mattias Törngren var den som dock ville gå steget längre.

– Jag kom delvis på idén för att jag har egen erfarenhet av att ha anhöriga på äldreboend­en. Jag vet hur påfrestand­e det är för den på boendet och för den anhöriga att inte kunna få träffas på en månad. Videosamta­l är en bra lösning, men man vill kunna träffas på något sätt, säger han och fortsätter:

– När det blev tydligt att det här skulle bli en långvarig situation, så blir det inte hållbart att inte kunna träffas. Vi måste hitta en lösning.

” När det blev tydligt att det här skulle bli en långvarig situation, så blir det inte hållbart att inte kunna träffas.

Mattias Törngren projektled­are Pio

 ?? Bild: Kosmonaut ?? Konceptbil­d på hur mötesplats­en kan se ut. Modulen på bilden ser inte likadan ut som den som ska konstruera­s i nästa vecka, påpekar Mattias Törngren.
Bild: Kosmonaut Konceptbil­d på hur mötesplats­en kan se ut. Modulen på bilden ser inte likadan ut som den som ska konstruera­s i nästa vecka, påpekar Mattias Törngren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden