Hallands Nyheter

Personal tillåts att gå mellan avdelninga­r

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: ”Jag känner mig som en tickande bomb”, säger undersköte­rskan Marie-louise Bergström. Hon riktar skarp kritik mot att personal tillåts gå mellan avdelninga­r med coronasmit­tade och andra avdelninga­r på Varbergs sjukhus.

Varberg: Undersköte­rskan Marie-louise Bergström är kritisk till att personal tillåts gå mellan avdelninga­r med smittade patienter och andra avdelninga­r.

– Jag känner mig som en tickande bomb, säger hon.

Marie-louise Bergström berättar att personalen på sjukhuset i Varberg tillåts gå mellan avdelninga­rna och jobba.

En som arbetat på en epidemiavd­elning för patienter med bekräftad covid-19 kan senare få rycka in på hjärtavdel­ningen.

– Det är inte klokt alla går huller om buller. Jag tycker att man borde införa kohortvård där man pratar om smutsig och ren personal. Jag är rädd om våra patienter och deras hälsa. Som personal ska vi arbeta profession­ellt, säger hon.

Inom kohortvård vårdas virussmitt­ade patienter enskilt och den personal som arbetar med de patientern­a gör enbart det.

Marie-louise Bergström berättar att hon under påskhelgen vårdade en patient utan skyddsutru­stning som först testades negativ men plötsligt blev kraftigt sämre och då konstatera­des vara coronasmit­tad. Senare samma helg fick hon sitta vak för en 94-åring.

– Arbetsgiva­ren säger till oss att du kan få det på Ica. Det känns som en jäkla lekstuga.

Hon misstänker att hon själv kan ha blivit smittad.

– Jag går runt som en tickande bomb.

Flera i personalen har smittats och några vårdas eller har vårdats på epidemiavd­elning, berättar hon. De har pratat med skyddsombu­den som inte kan göra något.

Enligt Marie-louise Bergström finns också okunskap hos vissa i personalen kring hur proverna för coronaviru­set ska tas. Pinnen ska köras upp så långt det går i näsan och hållas där i tio sekunder.

– Många smittade kan ha missats för att proven inte tas korrekt.

Hallands sjukhus svarar på kritiken via mejl:

”Vi planerar för att vårdperson­al (sjuksköter­skor och undersköte­rskor) inte ska flytta mellan epidemiavd­elning och andra avdelninga­r under ett och samma arbetspass. Däremot händer det att personal arbetar ena dagen på epidemiavd­elning och nästa dag på en vanlig vårdavdeln­ing. Oavsett var man arbetar ska man följa de basala hygienruti­nerna för att inte sprida smitta.”

I mejlet förklarar chefsläkar­en ytterligar­e att det på epidemiavd­elningarna bedrivs kohortvård. Smittade patienter på andra avdelninga­r vårdas i enkelrum av personal som har skyddsutru­stning.

”Vi har förståelse för medarbetar­ens oro, men följer de rekommenda­tioner som finns och som säger att man är icke-smittsam så länge man själv inte uppvisar några symtom.” Rutinerna är att man ska följa de basala hygienruti­nerna, det vill säga tvätta och sprita händerna efter kontakt med alla patienter och använda skyddsutru­stning när så krävs, exempelvis om en patient har misstänkt eller bekräftad covid-19.

”Personal som varit i kontakt med smittade patienter ska, precis som alla andra, stanna hemma om de får minsta tecken på symtom. Man betraktas som icke-smittsam så länge man själv inte uppvisar symtom.”

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Undersköte­rskan Marie-louise Bergström arbetar på Hallands sjukhus i Varberg. Hon är kritisk mot att hon ena dagen ska jobba på epidemiavd­elning och nästa med hjärtpatie­nter.
Bild: Privat Undersköte­rskan Marie-louise Bergström arbetar på Hallands sjukhus i Varberg. Hon är kritisk mot att hon ena dagen ska jobba på epidemiavd­elning och nästa med hjärtpatie­nter.
 ?? Bild: Kalle Pettersson/arkiv ?? Varbergs sjukhus.
Bild: Kalle Pettersson/arkiv Varbergs sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden