Hallands Nyheter

Nedskärnin­gar drabbar barnens skolbiblio­tek

- Angelica Edvardsson Edin

Varberg: ”Biblioteke­t är stängt” står det på dörren in till skolbiblio­teket. När nedskärnin­gen av skolbiblio­tekarier blev verklighet den första april såg Göthriksko­lans rektor Uffe Liborius ingen annan utväg än att låsa in böckerna.

För att spara 1,1 miljoner har skolbiblio­tekarierna plockats bort från kommunens skolbiblio­tek, som HN skrivit om tidigare. Nu är det varje skolas uppgift att lösa de administra­tiva bitarna som förr låg på skolbiblio­tekarien.

–Vi har stängt biblioteke­t för eleverna tills vidare, just nu är det bara lärarna som får gå in och hämta de böcker som behövs, säger Uffe Liborius.

Han är rädd att det kommer bli rörigt när det inte finns någon person på plats som håller ordning i biblioteke­t.

– Kommer en ändring mitt i terminen är det svårt att flytta om resurser. Det är ovisst från förvaltnin­gens håll vad som gäller, jag hade velat få direktiv om hur vi kan hantera situatione­n men får bara hänvisning­ar till att det pågår en dialog med kultur- och fritidsnäm­nden, säger Uffe Liborius.

Bua skolans rektor Sofia Andersson är inne på samma spår. Hon ser inte själva nedskärnin­gen som det egentliga problemet, utan avsaknaden av informatio­n.

– Vi vill veta vad vi ska göra i stället för att kunna upprätthål­la det behov som finns. Att det finns en lösning på plats innan förändring­ar görs.

Skolbiblio­tekarierna försvinner inte helt från skolorna, men hur de kommer nyttjas är inte klarlagt.

– Tanken är att en arbetsgrup­p bestående av bland annat rektorer, skolbiblio­tekarier och enhetschef­er ska träffas och diskutera hur vi kan använda resurserna på bästa sätt. Detta påbörjas i april, säger grundskole­chefen Johan Berntsson.

Att Göthriks skola valt att stänga biblioteke­t visste han inte om.

– Då har vi inte varit tillräckli­gt tydliga från förvaltnin­gens sida. Jag får ta upp nästa gång vi ses hur vi kan hjälpa varandra att se vilka möjlighete­r som finns innan en arbetsgrup­p kan tydliggöra hur kvarståend­e skolbiblio­teksresurs ska användas, säger Johan Berntsson.

– Detta är olyckligt. Fördelen med en skolbiblio­tekarie är att litteratur­en hålls uppdaterad, eleverna kan tala om vad de vill läsa om och så kan personen hitta en sådan bok. En lärare har inte tid att sätta sig in i detta. Vårt bibliotek är väldigt fint, det är synd om det skulle fallera, säger Uffe Liborius.

 ??  ??
 ?? Bild: Angelica Edvardsson Edin ?? Göthriks skola har stängt skolbiblio­teket för eleverna. Rektor Uffe Liborius är rädd att det blir för stökigt när ingen skolbiblio­tekarie finns på plats.
Bild: Angelica Edvardsson Edin Göthriks skola har stängt skolbiblio­teket för eleverna. Rektor Uffe Liborius är rädd att det blir för stökigt när ingen skolbiblio­tekarie finns på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden