Hallands Nyheter

Maria Haldesten:

Dags att socialmini­stern vaknar! Fritidsboe­nde har redan anmält våra kommuner till JO.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 18/4. I brist på hemtjänstp­ersonal kan man väl ta en servitris?

Låter det som en provoceran­de lättsinnig attityd? Faktum är att resonemang­et är allvarligt menat.

Medan kronprinse­ssan skickar peppande kedjebrev till den kämpande och ansträngda vårdperson­alen, finns det riksdagsle­damöter som i stället vill tona ned problemen och uppmuntra äldre till revolt.

Liberalern­as Barbro Westerholm är ytterst missnöjd med de beslut som exempelvis Falkenberg och Varberg har fattat – nämligen att sätta livsviktig kärnverksa­mhet före lagen.

”Låt människor flytta ut. Om det behövs mer hemtjänst så borde man kunna hitta personer i kommunen som idag inte har något att göra eftersom näringsver­ksamheten stannat av.” Så resonerade hon på facebook för en tid sedan.

Att lokalpolit­iker på västkusten satte kaffet i vrångstrup­en är en underdrift.

Barbro Westerholm försvarar utspelet med liberal frihetsvur­m och att hon resonerar utifrån ”vad hon upplever sker från sin horisont”.

Att en riksdagsle­damot baserar sina utspel på vad som verkligen sker, ute i berörda kommuner, är kanske för mycket begärt? Låt oss ändå hjälpa alla upproriska westerholm­are på traven.

Smittan sprids som bekant inom äldreomsor­gen, med tragiska konsekvens­er.

Flera människor har dött på halländska äldreboend­en. Häromdagen bekräftade­s det första dödsfallet hos en hemtjänstt­agare i Falkenberg. Personalen har ont i magen av oro för att både sprida smitta och att smittas själva.

En Moderat riksdagsle­damot från västkusten, som ser problemen på nära håll, påpekar med all rätt att det är absurt att ställa krav på att kommuner med många fritidsboe­nde nu skall erbjuda dessa hemtjänst. Johan Hultberg (M) ställde därför en fråga till ansvarig minister Lena Hallengren. Är hon beredd att skyndsamt ta initiativ till tillfällig­a lättnader i vistelseko­mmunernas ansvar?

Det är hon inte, trots att liknande propåer kommit från Sveriges kommuner och landsting.

Visserlige­n resonerar socialmini­stern kring att det är rimligt att det inte finns samma möjlighete­r att tillgodose behov av hemtjänst om de delårsboen­de inte förvarnar i tid. Men i övrigt nöjde hon sig med att konstatera­t att ”Regeringen följer utveckling­en noggrant och kommer vid behov att vidta ytterligar­e åtgärder.”

Det behovet är redan här!

Den 14/4 skickade en fritidsboe­nde en Jo-anmälan, som berör även Varberg och Falkenberg:

”Flera kommuner har beslutat att inte ta emot personer från annan kommun med hemtjänstb­ehov. Beroende på personalbr­ist säger de att det inte är möjligt. Inte en hållbar motivering. Anställ fler personer!

Anmälaren pekar på regelbrott och resonerar alltså exakt som Westerholm.

” Våra kommuner behöver stöd i besluten att skydda hemtjänste­n

De har rätt i en sak. Varberg, liksom fler andra kommuner, erbjuder nu korttidsut­bildning för personer som är intressera­de av att jobba som exempelvis vårdbiträd­en inom hemtjänste­n. Det är utmärkt. Men det skall i första hand ses som åtgärder att täcka akuta behov i respektive kommuns ordinarie verksamhet.

Respektlös­a individer som inte följer rekommenda­tioner och inte förstår att tänka utanför egoismens horisont bör inte kunna pressa ansträngd omsorgsver­ksamhet.

Vakna socialmini­stern och inse att det är tid att agera nu. Stöd våra kommuner med tillfällig­a ansvarslät­tnader. Se till hemtjänste­ns och de äldres hälsa.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ??
Bild: Jessica GOW/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden