Hallands Nyheter

Jenny ser till att barnen känner trygghet

Varberg: I en ny slags vardag är det viktigt för Jenny Myrelind Gunnarsson att se till att barnen får en helt vanlig förskoleve­cka, även om oron i samhället är stor på grund av den pågående pandemin.

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: När det är oroligt i samhället är det särskilt viktigt att förskolan är en trygg plats för barnen. Det menar förskollär­aren Jenny Myrelid Gunnarsson på Stråvalla förskola.

– Jag träffar många föräldrar som jobbar hemifrån men jag är privilegie­rad som får gå till jobbet varje dag.

En ny slags vardag

Det är dags för utelek för en av barngruppe­rna på Stråvalla förskola. Innebandym­ål och utekritor plockas fram och gungorna blir snabbt upptagna. Kepsar har ersatt mössor denna soliga aprildag.

– Solskenet kom i rättan tid, det har varit räddningen för många. Speciellt så har de mindre barnen fått vara ute mer än vanligt, berättar Jenny Myrelid Gunnarsson.

Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner funkar inte i branschen, där det oftast är trångt i famnar och knän. Enligt Jenny går det inte att hålla avstånd till barnen. Däremot har hon och hennes kollegor en mycket ”friskare” arbetsmilj­ö i denna nya vardag.

– Jag torkar inga rinnande näsor längre utan alla barn som är här är friska och har mycket energi eftersom de inte har någon infektion i kroppen.

Dock så var det tumultarta­t när direktiven från myndighete­rna kom i rask takt i mars. Barn med minsta förkylning­ssymtom skickades hem och det var endast en tredjedel av barnen kvar i verksamhet­en.

Nu tycker Jenny att de flesta har fått perspektiv på saker och ting.

– Många har insett att barnen inte får gå till förskolan när de är snoriga. Men i Norge och Danmark har de inte fått gå till förskolan alls.

– Vissa barn var borta i tre till fyra veckor och barnen som är kvar saknar sina kompisar. Jag ser tydligt hur mycket barnen betyder för varandra.

Tycker du det är en bra idé att stänga skolor?

– Jag hoppas inte det blir så. Jag ser själv på mina barn hur dåligt de mår när de inte får gå till skolan.

På förskolan försöker Jenny att inte prata om coronasmit­tan så mycket med barnen. Hon försöker skapa en vanlig vardag trots att barnen är väldigt medvetna om vad som pågår i samhället.

– När det är oroligt i samhället ska förskolan vara en trygg plats. Är du inte orolig att bli smittad på jobbet?

– Jag tror på moder natur och tycker det är bra att vi människor inte kan råda över allt. Jag och min familj mår bra. Jag kan lika gärna bli sjuk när jag går till affären. Men jag har full förståelse för att mina kollegor är oroliga och vill vara ute så mycket som möjligt.

 ?? Bild: Malin Strandberg ?? På Stråvalla förskola är barnen väl medvetna om vad som pågår i samhället. Enligt Jenny går det inte att hålla meterlånga avstånd till barnen. Amalia och Hailey har dock inget emot att det blir mer utelek än vanligt.
Bild: Malin Strandberg På Stråvalla förskola är barnen väl medvetna om vad som pågår i samhället. Enligt Jenny går det inte att hålla meterlånga avstånd till barnen. Amalia och Hailey har dock inget emot att det blir mer utelek än vanligt.
 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Jenny Myrelid Gunnarsson är glad över att få gå till jobbet varje dag. På bilden syns också Amalia som har skoj ute på gården.
Bild: Malin Strandberg Jenny Myrelid Gunnarsson är glad över att få gå till jobbet varje dag. På bilden syns också Amalia som har skoj ute på gården.
 ??  ?? Jenny Myrelid Gunnarsson och Hailey har det skönt ute i vårsolen.
Jenny Myrelid Gunnarsson och Hailey har det skönt ute i vårsolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden